mi lehet a baj? Vérvétellel megállapítható áttét?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Apukámnál tavaly tavasszal diagnosztizálták a laphámsejtes tüdődaganatot. műteni nem merték, mert bechtereves, és a légzésfunkciója is rossz értéket mutatott. átesett a kemo-és sugárterápiákon, utóbbin tavaly októberben.Júliusban minden rendben volt a vizsgálatokon, 3 havonta rendszeresen jár. Viszont kb. 1 hónapja a mellkascsontját fájdítja, és úgy érzi, hogy kisugárzik a bordacsont alá, nem igazából a gyomrára. a házi orvos adott neki fájdalomcsillapítót, ami nem használt, most viszont a morfiumos tapaszt írta fel. elmentünk a kezelőorvosához, a röntgen felvétel stagnálónak mutatja a daganatot, a vérkép mutatott gyulladást. Zinnatot kapott, mert légcsőhurutra gyanakodott a doktornő. viszont a fájdalom nem szűnik, néha szédül is, gyengének érzi magát, úgy érzi, szüksége van a szinte egész napos fekvésre. és 5 kg-ot is fogyott. Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e olyan vérvétel, vagy vizsgálat, amivel megállapítható, hogy nem-e áttétről van szó? Vagy Önnek mi a véleménye, mert én jelenleg tanácstalan vagyok, hova vigyem, hogy segítsek rajta? Köszönettel: Németh Melinda

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Lajtos Melinda válasza tüdődaganat témában

Tisztelt Kérdező!

A tüdődaganat nagyon gyakran ad áttétet csontba, a leírtak alapján ez merül fel leginkább. A laborban a kalcium szint emelkedése, alkalikus foszfatáz szint emelkedése utalhat csont áttétre, de nem mindig jelenik meg a laborban eltérés. A fogyás, gyengeség is arra utalhat, hogy a daganat most ismét "aktív", így valahol áttét jelenthet meg. A csont metasztázis vizsgálatára legalkalmasabb vizsgálati módszer a csontszcintigráfia vizsgálat, melynek segítségével a teljes csontrendszer daganatos érintettsége viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Ez egy izotópos képalkotó vizsgálat. A halmozódás utalhat csontáttét jelenlétére. A tüdő állapot megítélésére pedig érdemes lenne mellkas CT vizsgálatot kérni.

Dr. Lajtos Melinda
Dr. Lajtos Melinda pulmonológus szakorvos jelölt
Kérdés: 2012. szeptember 26., 20:04; Megválaszolva: 2012. szeptember 28., 21:01
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Lehet e daganat? Tüdő rák?
Tüdőrák áttétekkel
CT vizsgálat eredménye: a bal tüdő tiszta. Jobb o-on a főhörgő körül egy 75x66 mm nagyságú, karéjozott szélű, solid elváltozás látható, mely...
Aggódó anya
Tisztelt Web doktor, Fiam 36 evet toltott es nemregen harom kulombozo meretu daganatot fedezett fel a CT a tudejen. A daganatok pontos helyet nem tudom. Fiam...
Tűdőrák
Tisztelt dr Nő/ Úr! Én egy kétségbeesett 21 éves lány vagyok, akinek az apukája ma tudta meg hogy tűdőrákja van, még nem lehet tudni hogy jó...
Tüdődaganat
Kedves Doktor! Rengeteg dolgot fogok most leírni... Tavaly novemberben Anyukámnak volt 2 egy mást követő szívkatétere. A második után kb. 1...