Lehet hogy frissen fertőződtem meg toxoplasmaval?

Tisztelt Doktornő! 12 hetes terhesen végezték el a toxoplasma vizsgálatot, de csak 16 hetes terhesen érkeztek meg az eredmények! Azért szeretném a segítségét kérni, mert az eredmény nem egyértelmű számomra! Az IGM 2.7 pozitív IgA-határérték IGG-határérték és 4 hónapon belüli fertőzés nem zárható ki! Arra lennék kíváncsi hogy a babát érheti-e e miatt valami károsodás? Rovamycine 3 millió filmtablettát írt fel a nőgyógyászom! Most újboli toxoplasma vizsgálatot végeznek, viszont ennek eredményét még nem tudom! Arra lennék még kíváncsi hogy az eredményeim alapján mennyi az esély arra hogy a baba beteg legyen, és ha igen akkor milyen betegsége lehet? Válaszát előre is köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza toxoplasma témában

Tisztelt Hölgyem!

Az eredmények valóban felvetik friss fertőzés lehetőségét. Kérdezném, volt-e valamilyen tünete, panasza, illetve mi volt az oka a szűrővizsgálat elvégzésének? Pusztán terhességi szűrés?

A kezelés megfelelő, és fontos lesz a következő szerológiai eredmény, amely sokat fog segíteni abban, hogy meglássuk, milyen jellegű fertőzésről van szó (múltban lezajlott, vagy friss) .

A terhességi toxoplasma fertőzésről:

Amennyiben a magzati fertőzés a terhesség első harmadában történik, úgy méhen belüli elhalás, sorvadás, koraszülés, szepszis, központi idegrendszeri tünetek (vízfejűség, kisfejűség, koponyán belüli mészlerakódás) , vakság, illetve süketség alakulhat ki.

A terhesség középső harmadában a súlyos agyvelőgyulladás dominál.

Az utolsó harmadban történő fertőzés máj- és lépgyulladást, szívizomgyulladást okozhat, de gyakran előfordul, hogy nem okoz klinikai tüneteket. A fertőződött újszülötteknek csupán 1/3-a mutatja a fenti tüneteket (ez a fertőzött anyák gyermekeinek 5-–10%-a) , ezek szülést követő halálozása 25%-ra tehető.

Az anyát ért toxoplasma fertőzés életre szóló védettséget biztosít. További terhességekben a fertőzés nem ismétlődhet.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. július 15., 19:44 ;Megválaszolva: 2011. július 21., 10:47
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Toxoplasma kétes eredmény
Jónapot Kívanok! 13 hetes kismama vagyok ,és nem rég hívtak a terhesgondozóbol ,hogy a toxoplasma eredményem kétes lett ,kérdezték voltam -e...
Toxoplazma fertőzés
Tisztelt Doktor Úr! Ma visszakaptam a 6. terhességi héten végzett vérvizsgálatom eredményét, melyben az alábbi, zavaró értéket találtam:...
toxoplazma
Tisztelt Doktor Úr! 12. hetes terhesként a laborvizsgálat során az alábbi eredményt kaptam: toxoplazma gondii IgG: 5, 00 U/mL (negatív)...
toxoplasma
Tisztelt Doktor Úr! > 12 hetes kismama vagyok, a mai nap kaptam meg a laboreredményt. > > A toxoplasma eredményem pozitív lett. > > Részletesen:...
toxoplasma
Tisztelt Szakértő! 17 hetes aggódó kismama vagyok. Kérdésem banális jellegű de nekem fontos. Van kutyusunk és macskánk is, terhességem alatt...