• Lehet hogy frissen fertőződtem meg toxoplasmaval?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 12 hetes terhesen végezték el a toxoplasma vizsgálatot,de csak 16 hetes terhesen érkeztek meg az eredmények! Azért szeretném a segítségét kérni,mert az eredmény nem egyértelmű számomra! Az IGM 2.7 pozitív IgA-határérték IGG-határérték és 4 hónapon belüli fertőzés nem zárható ki! Arra lennék kíváncsi hogy a babát érheti-e e miatt valami károsodás? Rovamycine 3 millió filmtablettát írt fel a nőgyógyászom! Most újboli toxoplasma vizsgálatot végeznek,viszont ennek eredményét még nem tudom! Arra lennék még kíváncsi hogy az eredményeim alapján mennyi az esély arra hogy a baba beteg legyen,és ha igen akkor milyen betegsége lehet? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a toxoplasma témában

        Tisztelt Hölgyem! Az eredmények valóban felvetik friss fertőzés lehetőségét. Kérdezném, volt-e valamilyen tünete, panasza, illetve mi volt az oka a szűrővizsgálat elvégzésének? Pusztán terhességi szűrés? A kezelés megfelelő, és fontos lesz a következő szerológiai eredmény, amely sokat fog segíteni abban, hogy meglássuk, milyen jellegű fertőzésről van szó (múltban lezajlott, vagy friss). A terhességi toxoplasma fertőzésről: Amennyiben a magzati fertőzés a terhesség első harmadában történik, úgy méhen belüli elhalás, sorvadás, koraszülés, szepszis, központi idegrendszeri tünetek (vízfejűség, kisfejűség, koponyán belüli mészlerakódás), vakság, illetve süketség alakulhat ki. A terhesség középső harmadában a súlyos agyvelőgyulladás dominál. Az utolsó harmadban történő fertőzés máj- és lépgyulladást, szívizomgyulladást okozhat, de gyakran előfordul, hogy nem okoz klinikai tüneteket. A fertőződött újszülötteknek csupán 1/3-a mutatja a fenti tüneteket (ez a fertőzött anyák gyermekeinek 5-–10%-a), ezek szülést követő halálozása 25%-ra tehető. Az anyát ért toxoplasma fertőzés életre szóló védettséget biztosít. További terhességekben a fertőzés nem ismétlődhet.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. július 15., 19:44; Megválaszolva: 2011. július 21., 10:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés