Szövettani lelet missed ab. után

Tisztelt Doktornő! Május 5-én műtöttek missed ab.miatt, azóta szerencsére már menstruáltam, panaszom nincsen.8 hetes terhes voltam a műtét idején, a petezsákban, ami 11 mm-es volt, nem volt sem embrió, sem szikhólyag: (Most megkaptam a szövettan eredményét, szeretném kérni a segítségét az értelmezésében."Bőséges, darabos, szivacsos méhkaparék, melyben terhességi decidua észlelhető, amelyben több, körülírt gócban lobsejtes beszűrődés figyelhető meg.Ezen kívül megtartott szerkezetű chorion bolyhok is felismerhetők. Malignitásra utaló eltérés nem volt."A vastag betűs részt nem igazán értem, vmilyen gyulladásra tippelek. A többi rész nagyjából érthető, de kíváncsi lennék a véleményére a leletről.Ha gyulladás volt az okozhatta a terhesség elhalását? Tudom nem igazán lehet tudni miért hal el egy terhesség, de arra lennék kíváncsi, azt lehet-e tudni, hogy hányadik héten halt el? Ezt azért kérdezem, mert az orvosom mondta, hogy 3 hónap múlva újra próbálkozhatunk, és hogy amint késik a menzeszem, rögtön menjek el hozzá, hogy tudjunk nézni hormonszintet, hátha az volt a baj.Ezért kérdezem mikor történhetett, mert ha még a 4. hét előtt, akkor lehet a menzesz késésekor már későn kapok hormont, ha ez a baj? A terhességi tesztem egyébként elég halvány volt, nem volt igazán hányingerem, inkább csak émelyegtem a terhességem alatt, és végig voltak kisebb alhasi görcseim, bennt is tartottak a kórházban méhen kívüli terhesség gyanújával, aztán amikor kiderült hogy méhen belüli, akkor meg azért, mert üres volt a petezsák: (A 6. héten 4, 5x6 mm-es volt a petezsák, rá két napra 7x6, 5 mm, a 7.héten 8x7 mm, ekkor már mondták, hogy elhalt, de vártam egy hetet, reménykedtem hátha csak később ovuláltam. A műtét előtti nap 11 mm-es volt a petezsák.Nem tudom meg lehet-e ebből állapítani, mikor állt meg a fejlődés.Egyébként pontos, 28 napos ciklusaim vannak, nincs  túl erős, görcsös vagy túl hosszú vérzésem, hőmérséklet görbe alapján a ciklus 14.napján ovuláltam. Még az érdekelne, hogy ilyen korai terhességnél okozhat-e az gondot, hogy 0 Rh- a vércsoportom? Köszönöm segítségét

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza spontán vetélés témában

Kedves Hölgyem!

Sajnálom, hogy nehéz időszakon megy most át, ez érződik is, hiszen már a következő terhessége miatt aggódik. Ami fontos lenne, hogy tudja, sajnos valóban sok nőnek van spontán vetélése, és kicsi a valószínűsége, hogy ez ismétlődni fog, tehát próbáljon meg kevésbé aggódni.

A másik, hogy a kiemelt rész valóban utalhat arra, hogy valamilyen gyulladás játszott szerepet a vetélésben, de így utólag ez nem bizonyítható. Ha esetleg vannak hüvelyi fertőzésre utaló jelek, akkor viszont egy tenyésztéses vizsgálatot érdemes lenne csinálniuk, hogy szükség esetén még terhesség előtt kezelhessék.

Azt a leletből nem lehet tudni, hány hetesen állt meg a fejlődés, de a menses kimaradása előtt nem is lehet még UH-al látni a terhességet, tehát ne aggódjon nem lesz késő az ellenőrzés ekkor. Terhesség előtt kezelés akkor lenne indokolt, ha nem ez lett volna az első vetélése, mert az utal arra, hogy valamilyen hajlamosító tányező van. Akkor viszont kivizsgálásra is szükség lenne, de most nem kell izgulnia, remélhetőleg 3 hónap múlva sikeresen terhes lesz, minden jót!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. június 16., 11:02; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:45
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Leletelemzés
Ellenanyag pozitív
Belső méhszájon tölcsérjel
Terhesség bekövetkezhet e
Streptococcus