CMV fertőzés későbbi terhesség alatt

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Terhességem 21. hetében az UH során cisztát találtak a jo. plexusban (6mm), ezért TORCH tesztre küldtek. Eredmény: CMV IgG/CLIA (Liaison):112,0 U/ml poz., CMV IgM: 36,7 U/ml poz., IgG aviditás/ELFA (miniVIDAS): 0,893 magas, ami "lezajló v. reaktív fertőzésre utalhat. A reaktivált fertőzés megerősítésére v. kizárására CMV IgG aviditás vizsg. nem alkalmas". Az UH-n a cisztán kívül: bal vesénél minimális pyelon tágulat (2,4 mm), minden más ok. BPD: 48mm, HC: 190mm, AC: 165mm, FEM: 36 mm. A 12. heti kombinált teszt eredményem negatív (free-ß-hCG: 1,920Mom, PPAP-A: 2,739 MoM, Adj. risk: Trisomy 21: 1:2755, Trisomy 18: 1:6713, Trisomy 13: < 1:20000). Amniocentézis, prenateszt, egyéb vizsg. ez alapján nem volt. Egyéb: terhesség kezdete óta folyamatosan (szinte minden nap) hőemelkedésem van (36.7-37.2), CRP 5,6 mg/L. TSH először nem volt ok: 0,062 mIU/L, 1 hónap múlva már tartományban: 2,200 mIU/L. Amit még érzek: alhasi diszkomfort (mintha le akarna szakadni a hasam), de ezt sok más terhes ismerősöm szintén tapasztalja, gondolom a szalagok nyúlnak .. Ez második terhesség (12 év után), sem az elsőnél, sem ennél nem volt korábban CMV vizsgálva, tehát nincs összehasonlítási alap. Ha jól tudom, mivel a 21.hétben vagyok, nem állapítható meg, hogy terhesség előtt v. alatt kaptam meg, elsődleges v. reaktív. Olvastam, hogy nagyon sok fejlőségi rendellenesség kapcsolható a fertőzéshez, főleg, ha primer a fertőzés a terhesség alatt. Mivel az aviditás magas, csak annyit tudni, hogy val.szín 4 hónapon túli, de még beleeshet a terhesség elejébe. Tekintve a fertőzés hosszát, előfordulhat, hogy a méhlepényen át átjut a magzatba, különböző súlyos károkat okozva. Kérdésem: a fentiek ismeretében lehet-e valamit tenni, hogy megbizonysodjunk arról, a magzat megkapta / megkaphatja-e a vírust és hogy mit okozhat nála. Létezik-e bármilyen genetikai vizsgálat,ami ezt fel tudja tárni, van-e gyógymód stb. A rendszeres, gyakori UH-n kívül (ami sajnos sok potenciális későbbi rendellenességet nem mutat, pl. későbbi látás,hallás károsodás, szellemi visszamaradottság) tudunk-e bármit tenni a baba egészségének védelme érdekében, tekintve, hogy a 21.hétben vagyok. Már önmagában rizikófaktor, hogy innentől folyamatos szorongásban, görcsben telik minden egyes perc, ami még a szüléssel sem áll meg, folyamatos félelem várhat ránk még sok éven át egy később kialakuló károsodás miatt. Köszönöm szépen válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a Terhesség témában

Tekintettel a terhesség előrehaladott korára speciális genetikai vizsgálat már nem jön szóba./Amniocentézis,NIPT/.Ezen vizsgálatok egyébként az Anyai Életkor miatt önmagában tanácsos lett volna,20.terhességi hétig végezhetö el. Jelen terhességi korban TORCH ismétlése,magzati ultrahang vizsgálat,magzati szív ultrahang vizsgálatok elvégzése tanácsos.Ezek birtokában lehet a továbbiakról nyilatkozni. A hasi diszkomforttal van-e teendő,az szülészeti feladat,emiatt keressen fel terhesgondozást.

Kérdés: 2020. június 18., 18:20; Megválaszolva: 2020. június 21., 18:40
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetséges így terhesség?
Lehetek-e terhes
PreMens tabletta szedése terhesség...
Terhesség, edzés