Toxoplasma

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 18hetes terhesként megcsinaltattam a toxoplasma vizsgálatoz: IgM/clia: negatív <3.00 AU/ml, IgG/clia 26,10 IU/ml pozitiv. 13napra az elsö vervizsgálat után megismételtük a vizsgálatot,ennek eredménye:IgM elisa: negativ <0,8, az IgG elisa: 56 IU/ml pozitiv. Az elemzes szerint átestem mar a toxopla fertözésen,de nem tudom,hogy mikor. Ezekböl az adatokbol megallapithato,hogy mikor estem át rajta? Az IgG ertékének emelkedése mit jelent,igazabol 13nap alatt szinte a duplája lett. Kérem,segítsen! Tisztelettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a Terhesség témában

A Toxoplasma gondii egysejtű parazita, mely szájon át jut be a szervezetbe. IgM: a fertőzés után legkorábban (1-2 hét) jelenik meg, titere meredek emelkedés után gyorsan csökken, 8-10 hónap alatt majdnem teljesen eltűnik, de a reziduális (maradék) IgM gyakran még 1 év után is kimutatható. Az anyai IgM nem jut át a placentán, tehát az újszülöttből való kimutatása diagnosztikai értékű. IgG : a fertőzés után legkésőbb jelenik meg (3-4 hét). Nem emelkedik olyan gyorsan, csökkenése is lassú, magas titerben évekig kimutatható. Friss fertőzés jele, ha 3 hetes időközzel vett savópárban legalább négyszeres titeremelkedés tapasztalható. Az anyai IgG átjut a magzatba, majd születés után 3-6 hónap alatt eliminálódik. Toxoplasma IgG aviditási vizsgálat: ( csak pozitív IgG eredmény esetén- kiegészítő vizsgálat ) Különösen várandós kismamáknál fontos a friss fertőzés hozzávetőleges időpontjának a becslése. Erre szolgál a Toxoplasma IgG aviditás vizsgálat , amely az antigén-antitest kötés erősségéről ad felvilágosítást. Ha az aviditás magas, akkor már régen létrejött a kötés az antigén és antitest között, azaz a fertőzés már lezajlott. Az alacsony IgG aviditási eredmény viszont friss fertőzésre utalhat. Toxoplazma IgG aviditási vizsgálatból lehet következtetni a fertőzés idejére.

Kérdés: 2020. április 22., 12:57; Megválaszolva: 2020. április 23., 20:15
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
HSV 1-2 vírus terhesség alatt
Kedves Dr! 8 hetes terhes vagyok, a mai nap kaptam meg a mikrobiológiai eredményeket és a HSV 2 eredmény aggasztónak tűnik. Lehetséges, hogy primer...
Terhes lennék?
korai terhesség
Terhesség duphalac belsőleges oldat
Enyhe sárga barna pöttyös folyás...