• fT4 érték 31hetes kismamaként.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/úr! 31hetes kismama vagyok és a terhességem első vérvétele óta az alacsony Supersensitiv TSH értékem miatt figyelemmel követjük a Supersensitiv TSH, fT3 és fT4 értékeimet. Az alacsony Supersensitiv TSH ellenére az fT3 és fT4 értékeim mindig referencia tartományon belül voltak ezért az endokrinológus nem javasolt gyógyszeres kezelést. Az fT4 értékeim lassan ugyan de csökkentek a terhességem előrehaladtával. Múltheti vérvételem fT4 eredménye 10, 410 pmol/L lett. (fT4 referencia tartomány 7, 000-15, 960.) Mindenhol azt olvastam, hogy terhesség alatt minimum 10, 000 fölött kell lennie az fT4-nek. Az endokrinológus erre azt mondta, hogy a referencia tartományt laborja válogatja tehát az én esetemben 7, 000-ig nem kell aggodalmaskodni. Ez tényleg így van és teljesen megnyugodhatok, vagy van valami valóságalapja a 10, 000 fölötti fT4 értéknek terhesség alatt? Az érdekelne még, hogy ha tényleg nem kell aggódnom 7, 000-s értékig, de az elkövetkezendő hetekben esetleg 7, 000 alá csökkenne az fT4 értékem akkor ez ártalmas lenne-e a kisbabámra nézve? Ez alatt értem azokat a problémákat amit egy alacsony fT4 szint szokott eredményezni. Tanulási nehézségek, alacsonyabb IQ stb. Ekkora magzatnál már semmi kárt nem okozna esetleg az alacsony fT4 szint vagy érdemes akár az utolsó hetekben is kezeltetni a problémát? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Pétervári László válasza a terhesség témában

        Az emelkedett FT4 érték pajzsmirigy túlműködést jelent, míg az alacsony érték alulműködésre jellemző. Amennyiben az emelkedett FT4 szinttel alacsony, vagy akár méréshatár alatti TSH szint párosul, egyértelmű a pajzsmirigy túlműködése, az erősen emelkedett FT4 koncentráció sürgős orvosi ellátást igénylő tireotoxikózist jelez. Amennyiben az FT4 értéke alacsony, a TSH magas, pajzsmirigy alulműködés áll fenn, mely hosszú távon károsítja az erek állapotát, elhízást és depressziót eredményezhet. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a kezelőorvos további vizsgálatokkal deríti ki a működési zavar okát, ennek ismeretében adható csak megfelelő kezelés. Az FT4 értékét befolyásolja a terhesség, ebben az esetben a kezelőorvos felülbírálhatja a laboratórium által megadott referenciatartományt. Az anyai kezeletlen hypothyreosis esetén ritka a terhesség, de még a tünetek nélküli enyhe esetekben is csökken a teherbe esés valószínűsége. A jó hormonellátottság hiányában a magzat idegrendszeri fejlődése károsodik, alacsony születési súly, spontán vetélés, lepényleválás következhet be. A kezelése a pajzsmirigy hormonok megfelelő bevitele a szervezetbe. A hormonpótlás kívánt mennyisége a magzat növekedése folytán nőhet. Terhesség alatt a hyperthyreosis szorosabb ellenőrzést igényel. Kiemelten fontos, hogy szülés körül mindenképpen normálisak legyenek a hormon szintek, mert normális szüléskor a fokozott megterhelés melletti emelkedett pajzsmirigy hormonok kritikus helyzetbe hozhatják a szülő nő szívét. A terhesség időszakában nagyon gyakori, pajzsmirigy-betegség nélkül előforduló helyzet, hogy a megbízható, korszerűnek tartható szabad-pajzsmirigy-hormon-szintek (szabad-T4 és szabad-T3) a normál felső határa fölé emelkednek. A méhlepény által termelt, a terhesség megtartásában alapvető fontosságú emberi koriogonadotrop (human choriogonadtotrop hormon azaz hCG) ugyanis a pajzsmirigyre is stimuláló hatást gyakorol, mert nagyon hasonló a kémiai szerkezete a TSH-éhoz. Amennyiben a szabad-T4 érték a normál felső határát 20%-kal nem haladja meg, nem beszélhetünk pajzsmirigy-túlműködésről, hanem maga az élettani állapot idézi elő ezt az eltérést. Mivel a vérben keringő szabad-T4 és szabad-T3 mennyiség megemelkedik, ezért következményesen a TSH-szint pedig lecsökken. Mivel a laboratóriumok által megadott normál tartomány nem terhes állapotra van megadva, így sajnos nagyon gyakran kelt teljesen felesleges aggodalmat a kismamában, és a pajzsmirigy betegségeiben kevéssé jártas kollégákban ez az ártalmatlan eltérés. A problémát beszélje meg pajzsmirigy betegséget gyógyító orvossal.Nem kell aggódnia.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2019. január 22., 18:49; Megválaszolva: 2019. január 24., 20:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! 38 éves vagyok, 3 gyermekem van. 2019 szept. 20 volt egy vérvételem, amiben a tsh 6.5 volt, a T4 13.6. 7 hónapja szültem. A vérvétel eredményemre a háziorvos azt mondta nem kell még vele kezdeni semmit. Viszont most kiderült,...
        Jelenleg 15 hetes várandós vagyok első babánkkal. Sajnos az ajak herpesz gyakran kiújul nálam, évente 1-2 alkalommal, így most sem kímél. Viszont most jobban félek tőle, hogy valamilyen figyelmetlenség miatt a számról az intim területemre...
        Tisztelt Dr. Fekete István! Jelenleg 23 hetes várandós vagyok. A terhesség előtt magas volt az FSH hormon szintem (ciklus 3. napján 19,98 U/l), a többi érték a hormonpanelen a normális tartományba esett. A nőgyógyászom felhívta rá a...
        Tisztelt Doktorok! 28 hetes terhes vagyok, de sajnos képtelen vagyok teljesen letenni a cigarettát. Depressziós vagyok, és sajnos hetente 1-2 szálat mindig elszívok, akármennyire is próbálom mellőzni. Egyszerűen nem bírok megnyugodni...
        Lehetseges hogy a nogyogyasz huvelyi uh-n nem veszi eszre a terhessegem , utoljara juliusban volt aktusom. A multheten es azelotti heten voltam nogyogyasznal. Kizarta a terhesseget megis a derekam a hatam a csipom leszakad fel vagyok puffadva eg a hasam neha...
        Jó napot kívánok! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van-e esély teherbeesésre az alábbi helyzetben: Menstruációm első napján a páromat kielégítettem, és előfordulhat, hogy a sperma az ujjamra került.Körülbelül fél óra múlva...
        Kedves Doktorúr! A kérdésem a következő, szoptatás mellett, menstruáció nélkül multhet pénteken erős pozitívat teszteltem. Szombaton elkezdtem barnazni, vasárnap orvos, uh, van petezsak, picit lapos. Van szikholyag, illetve embrió is de...
        Jó napot kívánok! Tanácstalan vagyok, 3 éve folyamatosan szedem a noacid 40mgos gyógyszert. Nem rég voltam gyomor tükrőzésen , es kiderült hogy állandóan szednem kell mert sok a savam.De már most 6 hetes terhes vagyok. Folytathatom a gyógyszer...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 6 hetes terhes vagyok és csütörtökön kezdődött barna folyás és görcsök. Voltam dokinál aki magnéziumot és ágynyugalmat írt elő. A folyás hol erősebb hol gyengébb. Csütörtökön megyek uh-ra. Mennyire kell...
        Jónapot Dr. Úr! Utoljára a Augusztus 18-án menstruáltam ami Augusztus 23-án ért véget. 29-30-31-én együtt voltunk a párommal és szeptember 12-14-én is, szeptember 15-én meg kellett volna jönnie de már 9 napja késik, 3 tesztet is csináltam...