Szteroid a terhesség alatt

Tisztelt Doktornő! Autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködésem van. Emiatt (valószínűleg) már volt több vetélésem volt (egy egészséges gyerekem van már) . Legutóbb egy komplex meddőségi kivizsgálás keretében cöliákiát is megállapítottak nálam. Azóta gluténmentesen étkezem. Más problémát egyikünk részéről sem találtak. A meddőségi szakorvos azt tanácsolta, hogy sikeres terhességi teszt esetén kezdjek el szedni a terhesség 12. hetéig 7, 5 mg prednisolont. Minthogy csak a kivizsgálást végezte, de nem állok a kezelésében, kicsit tanácstalan vagyok, mert közben terhes lettem, viszont a gyógyszer tájékoztatóján olvastam, hogy a szteroidok kedvezőtlen hatással lehetnek a magzatra. Megteszek bármit, hogy ne kelljen még egy babát elveszíteni, de nagyon aggódon, hogy esetleg ártok vele. A pajzsmirigy értékeim egyébként most be vannak állítva, folyamatosan ellenőrzik a TSH-t, T3, T4 értékeket. A másik, hogy van jelentősége a szteroid szedésénél, hogy reggel vagy este veszem be a 5 ill. 25 mg-ot? Előre is köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza prednisolon témában

Tisztelt Hölgyem!

A steroid szedése még nem terhes állapotban is kényes kérdés.

Amennyiben szülni szeretne, akkor a terhesgondozást végző orvosával nagyon részletesen beszélje meg ezt a helyzetet a baba és az Ön érdekében is.

A lepény teljes kialakulása kb. a 16. terhességi hét körül történik, addig bármiféle gyógyszerelés a magzat érdekében nagyon meggondolandó, de a steroid kezelésre a későbbi hetekben sem lehet korrekt választ adni.

Kényszerhelyzet.

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2018. augusztus 10., 14:19; Megválaszolva: 2018. szeptember 10., 09:40
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Toxoplasma eredmény
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! 14 hetes terhes vagyok. 2 hete átestem egy köhögős, orrfolyós betegségen. Majd 1 hétre rá elmentem vérvételre....
2. Babát szeretnénk
Kedves Doktornő! Most 10, 5 hónapos a kisfiam és szeretnénk neki testvért. Már csak este elalvas előtt cicizik és éjszaka amikor felkel, de közbe...
Vízhajtás terhesség idején
Ikerterhesség
Leletelemzés