Influenza, első trimeszter

Tisztelt Doktor Úr! Feleségem a terhessége betöltött 9.hetében jár. Azt olvastam, az influenza egyre több embert betegít meg. Úgy tudom, maga az influenza vírus nem, de a magas láz a magzatnak árthat. Nőgyógyásznál, akinél jártunk ultrahangon, azt javasolta, a terhesség 12. hetéig a feleségem ne oltassa be magát. Más oldalakon - többek között az ÁNTSZ ajánlására hivatkozókon - viszont az szerepel, megkaphatja már most is a védőoltást. A közösség elkerülése a munkahely és a tömegközlekedés miatt sajnos nem megoldható. Mi az Önök véleményr a védőoltásról? Amennyiben még is megbetegszik, mekkora az esélye, hogy a babának is problémája adódik az első trimeszterben vagy később éd mik lehetnek ezek a problémák? Aggódom. Válaszát és segítségét előre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel: Péter

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza influenza témában

Kedves Kérdező!

A vakcina bármelyik trimeszterben beadható, de inkább a 12. hét után szoktuk javasolni. Ha a közösséget nem tudja elkerülni a párja, úgy kérdéses van-e még értelme beadni (hiszen 10-14 nap mire immunválasz lesz) . Nincs konkrét bizonyíték egyébként, hogy embryopathiát okozna az influenza vírus. Ha a kismama súlyosan megbetegedne az lenne inkább az aggodalom fő oka.

Üdvözlettel Dr. Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2018. január 11., 08:22; Megválaszolva: 2018. január 19., 17:33
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesen influenzásan
Tisztelt Doktor Úr! 20hetes kismama vagyok és sajnos sikerült összeszednem az infulenza vírust hétfőn este kezdődött gyengeséggel és...
A magas láz hatása a babára
tisztelt drnő! terhességem tényleges 3.hetében (pont az elött 3héttel voltunk együtt a párommal, ezért tudom) influenzás lettem, 39.3volt a...
Ikerterhesség
Leletelemzés
Ellenanyag pozitív