Terhesség alatti ritmuszavar

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Gyermekkoromban (8-9 évesen) volt enyhe fokú szívritmuszavarom, a tünetek idővel megszűntek, azt mondták, kinőttem. Jelenleg 29 hetes terhes vagyok, és kb. három hete erős rosszullétek jelentkeztek (légszomj, erős szívdobogás-érzet, aztán erőtlenség, ájulásközeli állapot), a lehető legkülönbözőbb időpontokban/helyszíneken/helyzetekben. Sem éhséghez, sem testhelyzethez (háton fekvés-vena cava syndrom), sem stresszhez nem köthetőek. A háziorvosom tachicardiára gyanakszik, de a vérnyomásmérő: 102/53-at mutatott, 10 perccel később 110/70. Az első érték nem lep meg, a normális vérnyomásom 90-100 között mozog, de az 53-as pulzusszám sehogyse stimmel. Az orvos szerint egyelőre várjunk, de ha nem múlnak el a rosszullétek elküld egy kardiológushoz. A kérdésem elsősorban az lenne, hogy okozhat-e ez bármi problémát a babának? Várjak, vagy álljak a sarkamra és keressek fel most egy szakorvost? Segítségét előre is köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza szívritmuszavar témában

Kedves Kérdező! A vérnyomás mérésénél a második szám nem a pulzus mérőszáma, tehát a 102/53 nem azt jelenti, hogy percenként 53-t ver a szíve. A pulzusszám ezekből az adatokból nem, derül ki. A panaszt a terhesség következtében megváltozott keringési állapot is magyarázhatja. Egy általános belgyógyászati vizsgálat javasolt esetleges egyéb problémák kizárására. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Megválaszolva: 2013. október 08.

Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy

Lehetséges PSVT szívritmus zavar?
Kedves DR. Molnár Dóra. Az elmúlt egy évben érdekes és néha jelentkező erős és gyors szívverést érzek, de leginkább akkor jelentkezik, amikor lehajlok egy...
Kihagyó szívverés
Üdv. 1 éve jelentkezett nálam erős szívdobogás érzés, illetve időnként kihagyó szívverés, nagyobb bedobbanás, ezalatt nehezebb levegővétel. Sajnos a...
Elektrofiziológiai vizsgálat
Jónapot kívánok doktornő, szeretném megkérdezni, hogy magánúton elektrofiziológiai vizsgálat magyarországon végeznek e vizsgálatot s hol? 82 éves nagymamám 1...
Emésztés okozta ritmus zavar ?
Tisztelt Doktor Úr! Elég egy érdekes jelenséggel fordulok Önhöz . Már egy ideje gond van a belemmel/emésztesemmel, voltam sok vizsgálaton minden negatív ....
Szívritmuszavar vagy pánikbetegség?
Tisztelt Doktornő! 4 héttel ezelőtt kezdődött nálam, hirtelen a semmiből előjövő, mellkasi fájdalom, nehéz légzés, végtagzsibbadás, erős fájdalom a hát bal...
Ritmuszavar
Üdvözlöm! A panaszaim körülbelül 3 évvel ezelőtt kezdődtek. Időnként úgy érzem, mintha a szívem kihagyna egy ütemet és egy nagyobbb dobbanással térne vissza....