Kihagyó szívverés

Üdv. 1 éve jelentkezett nálam erős szívdobogás érzés, illetve időnként kihagyó szívverés, nagyobb bedobbanás, ezalatt nehezebb levegővétel. Sajnos a munkahelyemen és az élet többi részén is hátráltatott mert nagyon kellemetlen érzés volt ezért elmentem kardiológia vizsgálatokra. Történt 24 órás vérnyomásmérés, holter ekg, szívultrahang, terheléses ekg, nagy labor vizsgálat. A holter ekg-n sinus tachycardia és egy-egy pitvar es látható, amire kaptam 2.5mg nebilet béta blokkolót. A panaszaim nem múltak, kisebb kihagyásokkal mindig előjött és a mai napig tartanak, előjönnek. Az év második felében ismét voltam vizsgálatokon , ahol újbóli szívultrahang, ekg, nagy labor történt, de semmi eltérést nem mutatott. Egy velem született minimális billentyű problémám van, de az orvosok szerint ezzel 100 évig ellehet élni, nem problémás. Mi lehet a baj? Nagyon zavaró, hátráltató, és félelem keltő mikor előjön ez az érzés. Egy - egy kihagyó szívverés érzet miután rövid ideig rendszertelen a szívverés, aztán helyreáll, de ezalatt a levegővétel is nehezebb.Van hogy napokig semmi, van hogy egy hónapig se, aztán visszajön, és van hogy napi 1x 2x, van hogy többször.Ami zavaró hogy sajnos mikor az ekg-k történnek, nem jön elő ez az érzet.Segítségét előre is köszönöm.

Dr. Molnár Dóra válasza szívritmuszavar témában

Kedves Kérdező!

A leírt extraszisztolék nem magyarázzák a panaszt.

Esemény monitorozására alkalmas készülék lenne jó Önnek, amivel a panasz alatt lehetne EKG-t készíteni. Nagyobb kardiológiai centrumokban van erre lehetőség, illetve esetleg bárki által használható valamilyen okoseszközzel. Ha van panasz alatti EKG görbe, akkor lehet megmondani, hogy mi a további teendő. Az mindenképpen jó hír, hogy az eddigi vizsgálatok nem igazoltak szervi problémát ( a leírás alapján a kis billentyű eltérés tényleg nem gond.)

Egyebekben a ritmuszavarok kiküszöbölésére javasolt a megfelelő alvás biztosítása, stresszt lehetőség szerinti kerülése, közepes intenzitású sport heti 2x-3x 1 óra legalább, esetleg magnézium tartalmú táplálék kiegészítő előírás szerinti alkalmazása, túlzott koffein és alkohol bevitel kerülése.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel: dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. május 14., 16:10; Megválaszolva: 2022. május 16., 21:28
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Elektrofiziológiai vizsgálat
Szívritmuszavar vagy Pánikbetegség
Ritmuszavar
Szívritmuszavar
Szívritmuszavar
Tisztelt Doktornő! Jó napot kívánok! Kb 3-4 éve észrevettem,hogy van valamiféle szívritmuszavarom! Eddig szinte mindig csak nyugalmi állapotban...