Kényszertartás esetén mi a teendő?

Tisztelt Doktor Úr! Augusztus végén fordultam Önhöz tanácsért, amire – köszönöm utólag is – a válaszát megkaptam. Miután elküldtem Önnek a levelemet, arra gondoltunk, hogy „elkéredzkedem” a Klinikáról, hogy elmehessünk 4D ultrahangra magánrendelésre. Ott a közölték, hogy a baba kényszertartásban van. Mindez a késő délutáni órákban történt, alig vártam a reggelt, hogy viziten szóljak a magánrendelés eredményéről, illetve rákérdezzek a tüdőérlelőre, hogy kaphatok-e.Leküldtek az egyik szakorvossal UH-ra, ahol szó szerint azt mondták: „Túl van dramatizálva,. Nincs semmi eltérés.” A tüdőérlelőre, annyit mondott a rezidens orvos: ” Ha annyira ragaszkodik hozzá, akkor adják be neki.” Továbbra is naponta kétszer nézték az NST-t. Miután említést tettem kb. hetente nézték a magzatvíz mennyiségét: 81 mm; 72 mm; lényegesen kevesebb; 38 mm. Az áramlástan: <1; 0, 91; 0, 91; 1, 16. Rendellenesség nincs. Továbbra sem nézték meg a szivárgást, a fertőzést, a burokrepedést, stb. A 37. hetet amint betöltöttem, szóltak, hogy holnap szülünk. Császármetszéssel megszületett a kislányunk, 47 cm és 2490 gramm. APGAR értékek: 7/1 8/5 9/10 „ Mind a 4 végtag kényszertartásban. Az alsó végtagok merev extensioban egymást keresztezik. A térdek nem hajlanak, a csípő alig abdukálható. Mindkét lábfej nyújtva, calcaneovalgus állásban. A felső végtagok abdukcióban, könyök, csukló flexióban. Vállból főleg baloldalon nem abdukálható. A kézfejek is kényszertartásban, a bal kéz II-IV. Ujja egymástól távolabb áll. A mellkas AP irányba megnyúlt. Tüdőkapacitás gyengébb (megszületéskor bágyadt, nem sír fel) . 2 irányú gerincdeformitás scoliosis, háti kyphosis. Dg.: Arthrogryposis multiplex congenita.” Genetikai eredmény negatív, semmilyen eltérést nem találtak. Azt szeretném megkérdezni, hogy hibáztathatom-e a Klinikát, vagy esetleg magamat, bárkit azért ami a gyermekemmel történt? Mit tehettem volna? A Klinika orvosainak alaposabbnak kellett volna lenni? Mit tehetünk ezek után? Előre is köszönöm válaszát. Gabi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csősz György válasza újszülött témában

Kedves hölgyem! Sem magát sem senki mást nem hibáztathat a történtekért. A magzatviz csökkenésekor a terhesség még olyan kevés hetes volt (33) hogy az a baba lényegesen veszélyeztetve lett volna, ha akkor befejezik a terhességet. Igen lelkiismeretesen naponta ellenőrizték a magzat oxygenizatióját az NST.-el. Folyamatos és gondos mindenre kiterjedő alapos felügyelet alatt volt. A kényszertartást megszüntetni nem lehet de a születés után gyógytornával ill. a természet segítségével a gyermek mozgása sokat fog javulni gyakorlatilag akár teljesen tünetmentes is lehet.

Tudomásul kell venni, hogy a biológia nem matematikai tudomány, itt túl sok a változó ahhoz hogy sokat lehessen jósolni. Az ön gyermeke, amennyiben nincs orvostudomány valószínűleg életképtelenül, sőt esetleg halva született volna, ha a természetes szelekció működik. Ön egy élő és igen javulóképes gyermeket kapott az orvoslás segítségével. Becsülje meg szeresse nagyon és meglátja a természet csodákra képes.

Kivánok sok türelmet és örömöt hozzá.

Kérdés: 2013. szeptember 25., 14:35; Megválaszolva: 2013. október 01., 23:41
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatti gyógyszerszedés
Lehet a baba beteg?
Toxoplazmózis
Eseményutáni tabletta
Duphaston abbahagyása