Mi okozhatja a panaszaimat?

Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Önökhöz fordulnék, mivel annyi mindent kipróbáltam ,hogy nem tudom milyen irányba indulhatnék el. A panaszaim nagyjából 1-1,5 hónapja kezdődtek. Korábban nem volt semmilyen problémám vagy diagnosztizált betegségem. Egyik nap véleményem szerint kicsit túlerőltettem magam és elfáradtam, de azóta elkezdtem figyelni magam, hogy biztosan valamilyen betegségem van. És onnantól kezdve valahogyan nem tudom úgy elengedni magam mint korábban, rosszabbul alszom, mintha mindig lenne bennem egy kis feszültség, nem kötnek le a korábbi hobbiaim. Először arra gondoltam, hogy a szívem ezért túlságosan arra fókuszáltam és aggódtam miatta. Aminek az lett az eredménye, hogy ha úgymond felhergeltem magam (elkezdtem idegeskedni akár elég volt egy két gondolat) felúgrott a pulzusom ilyen 100-110-es értékre a legnagyobb kiúgrás 130 volt. Viszont ha nehezen lenyugodtam akkor normalizálódott és a vérnyomásom nem volt magas átlagosan ilyen 110/120 nem követte a pulzusom kiugrását tehát nem lett ilyen 150-160. Ez eltartott két hétig amely közben kevesebbet ettem mint a megszokott leginkább ment a hasam az idegeskedés miatt és sárgás árnyalatú és lágyabb volt a székletem. De nem volt hányingerem/nem hágytam és nem kellett az átlagosnál többet WC-re járnom. Közben voltam háziorvosnál, (ez időben 1 hónappal ezelőtt) ahol a véreredményem nem mutattott ki kiugró értéket (ott tesztelésre került a pajzsmirigy is azzal sem volt gond) illetve egy szívultrahang vizsgálaton ahol szintén nem találtak semmilyen problémát. Viszont a gyomrom még nem volt az igazi ami miatt az idegeskedés nem szűnt meg. Mostanában több gázt termelek, gyomorsavam van, illetve leginkább este jobban mozognak a beleim tehát hallom őket és volt, hogy emiatt fel is ébredtem éjszaka. Vannak napok amikor ez jobb van amikor rosszabb. Átlagosan úgy fest a dolog, hogy reggeli órákban kell miután felkellek WC-re mennem és utána van, hogy egésznap nem kell bár gondolom ez attól is függ mennyit eszem. De nincs olyan, hogy napokig nem kell mennem vagy folyós hasmenésem lenne. A székletem nem láttam véresnek az időszakban, a tünetem amit még megemlítenék, hogy a bordám alatt a jobb oldalamat szoktam jobban érezni mint a bal oldalt de nem tudom lehet ennek is az emésztésemhez van köze. De nem erős fájdalom inkább feszülésnek nevezném. De kényelmesebb valamiért a bal oldalamon feküdni mint a jobbon. Szedtem emésztés segítő gyógyszereket, amely által javult az étvágyam és a székletem színe is normalizálódott. (Talán lágyabb az állaga mint korábban) Voltam gastroenterológiai vizsgálaton az elmúlt hetekben ott meghallgatak illetve megnyomogadták a gyomromat (laktóz és ételalergia vizsgálaton nem voltam, de mivel korábban nem volt ilyen panaszom nem láttam szükségességét) de nem tapasztaltak problémát illetve voltam hasi ultrahang vizsgálaton ott szintén mindent rendben találtak. Az volt még a tünetem az elmúlt 1 hónapban, hogy a régiekhez képest jobban hallom a szívdobogásomat például éjszaka ha aludni akarok vagy ha megébredek vagy reggel ébredéskor de ez utána normalizálódik. Aztán változó, hogy melyik nap milyen étvágyam van így van amikor nem tudok annyit enni amit szeretnék. Az elmúlt időszakban fogytam is szerintem legalább 5kg-t, amely szintén idegeskedésre add okot. A gyógyszereket végigszedtem viszont az étvágyam nem érte el a korábbi állapotot, ahogyan feljebb taglaltam. Meg aggódók, hogy nem tudom mit ehetek vagy mit nem. Gyomorsavam lesz tőle vagy nehezebben tudom megemészteni ilyen gondolatok járnak a fejemben. Meg nem tudom milyen gyógyszert szedhetek, ugye kipróbáltam már pár dolgot az emésztésemre nem tudom mit kéne szednem tartósan vagy semmit nem kéne szednem. Az lenne a kérdésem, hogy mitől lehet ez vagy mit kéne csinálnom? Tényleg csak az idegeskedés miatt lenne (stressz, depresszió) vagy szükséges lenne más vizsgálat? A segítséget nagyon szépen megköszönném!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza pszichoszomatikus tünetek témában

Tisztelt Kérdező,

A testi vizsgálatok közül a gasztroenterológiai vizsgálatot javasolnám. Ugyanakkor úgy olvasom a történetét, hogy nagy valószínűséggel szorongásos alapúnak tartom, amire az is utal, hogy változóak a tünetek, nem egy konkrét szervre fixálódnak. Ezért azt tanácsolnám, ha nem enyhülnek rövid távon a problémái, keresse fel személyesen egy kollégámat és kérje pszichoterápiás/gyógyszeres segítségét.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2021. szeptember 07., 21:36 ;Megválaszolva: 2021. szeptember 10., 10:09
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Gyógyszerszedés
Nyugtató mellett alkoholmentes sör?
Pánikbetegség gyógyszer
Somnol covid után álmatlanság
Rexetin szerotonin szindróma