Gyomorbántalmak, szorongás

Tisztelt Doktornő! Már régebben is voltak gyomorproblémáim, valószínűleg a stressztől, de nagyjából mindig kezelhető szinten. Február végén voltam Covid beteg, nagyon enyhe tünetekkel folyt le a betegség. Ezt követően április végén-május elején kezdődtek a gyomorpanaszaim, ami miatt (vagy fordítva) szorongásos panaszaim is megjelentek. Soha nem volt jellemző rám a szorongás/folyton ideges lennék vagy az ehhez hasonló tünetek, ezért nagyon idegen számomra ez a hirtelen megjelenő probléma. Munkában is stresszes időszak van éppen. Július elején egy hét szabadságra mentem, akkor a tünetek enyhültek, szinte teljesen elmúltak. Körülbelül másfél hete ismét elkezdődtek a gyomorbántalmaim (gázosság, gyomorfájdalom, étvágytalanság, emiatt fogyás, magas gyomorsav szint stb) . Ugyanezek a tünetek megvoltak április-május környékén, akkor hasi UH-ra, vérvételre és széklet vér vizsgálatra küldtek, mindent rendben találtak, lezárták a dolgot, biztosan a stressztől van, próbáljak megnyugodni. Másfél hét telt el a tünetek kiújulása után, de nagyon megvisel a dolog, mindig szerettem enni, jó étvágyam volt, most viszont semmi étvágyam, gyomoridegem van, gyomorfájdalommal küzdök. Már rágörcsölök a panaszokra, éjszakánként felébredek, hogy vajon mennyire fog fájni másnap a hasam, munkában nem tudok koncentrálni, magánéletemre is ráteszi a bélyegét. A kérdésem az lenne, hogy a tünetek lehetnek poszt-Covid eredetűek? Valamint szeretnék tanácsot kérni, hogy mitévő legyek? Mivel tudnám enyhíteni a tüneteket stb. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Pálvölgyi Rita válasza pszichoszomatikus tünetek témában

Tisztelt Kérdező,

Nem kizárható, hogy post-Covid tünetektől szenved, hiszen ezek igen szerteágazóak lehetnek.

Ugyanakkor a gasztroenterológiai kivizsgálás folytatása is lehet hasznos, hozhat pozitív eredményt.

Ha a stresszes eredetet feltételezi-amit a tünetek pihenés során történő enyhülése megerősít,- lehet próbálkozni stresszoldó módszerek elsajátításával, esetleg szorongásoldó gyógyszerek beállításával, vagy pszichoterápiás kezeléssel.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2022. augusztus 08., 13:43 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 12., 16:15
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Kevert szorongásos depreszió zavar
Jó napot kívánok. Szeretnék egy kicsit Magamról mesélni. 2017 márciusában testi tüneteket vettem észre magamon. Mellkasszorítás-gombóc a...
Faxiprol 75
Mennyi idő után múlnak el az SSRI...
Baba pszichológia
Testre kiható pszichés panaszok