Érdemes emelni az adagon?

Tisztelt Doktornő! Másfél éve szedek Escitil antidepresszánsbol fél szemet, 5mg-t a 10mg helyett (plusz minden nap egy szem 0,25os Frontint elalvás előtt, de ez nem tudom mennyire számit) . Pánikra, szorongásra kaptam. Az orvos szerint abszolút nem súlyosak a tüneteim, ezért szedek csak ennyit. Sokat javított rajtam az elején, de nem szüntette meg teljes mértékben a szorongásomat. Napközben, ha lekötöm magam megállás nélkül, akkor semmi bajom, vagy maximum minimális erősséggel jelentkezik, amit könnyen figyelmen kívül hagyok. Amint megállok, és "unatkozok", eszembe jut a szorongás, akkor jön is elő. Vannak tipikus helyzetek, amiket kerülök, mert már eleve úgy indulok neki, hogy "mi lesz, ha rosszul leszek". Így nem megyek moziba, koncertre, buliba. A tüneteim ilyen helyzetben: melegség érzés, elönti a feszültség a karomat, lábamat (bizsergő, égő érzés) , menekülés érzés, mindentől félek, hogy erősíti a szorongást, verejtékezés, nyugtalanság, zaklatottság, derealizáció, időnként enyhe szédülés, de ez nem túl jellemző. Idegen gyógyszert bevenni is félek, ha két korty alkoholt iszok úgy elkezd pörögni az agyam, hogy úristen mi van, ha rosszul leszek, hogy rosszul is leszek. Az elmúlt hetekben nagyon rá vagyok csavarodva megint a szorongásra, szinte állandóan ezen jár az agyam. Ön szerint érdemes lenne, egyáltalán van értelme ennyi idő utan felemelni az antidepresszáns adagját fél szemről egy szemre? Lennének most is mellékhatások? Ha emelnénk, és hatna, a gyógyszer abbahagyása után sem lennének pánikrohamaim, erős szorongásaim? Egyáltalán kell, hogy egy antidepresszáns minden szinten kiírtsa a szorongást az emberből? Az lenne a jó, ha abszolút nem érezném a szorongást, aggódást, idegességet?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza gyógyszerszedés témában

Tisztelt Kérdező,

Optimális esetben az antidepresszáns néhány héttel a szedés kezdete után teljesen megszünteti a tüneteket. Ezt azonban nem gyakran tapasztaljuk így. Általában a tünetek lassabban múlnak, maradnak maradvány tünetek,vagy szorongás.

Ezért ajánlanám, ha erősödtek a panaszai, emelje fel egy tabl.-ra az Escitilt, amitől jobb eredmény várható.

Ezek az antidepresszánsok tartósan szedhetők, elhagyni több hetes/hónapos jó állapot után javasolt. Hogy ekkor visszatérnek-e a panaszok, az nehezen megjósolható. Ha újból jelentkeznek, akkor tanácsos újból elkezdeni a gyógyszert.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2020. április 29., 10:55; Megválaszolva: 2020. május 01., 17:06
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Olanzapin+Scippa gyógyszerek...
Pánikbetegseg!
Alvászavar
Mellkasfàjdalom
Paroxetin altetnativa