• Égő mellkasi fájdalom, szapora szívverés, nehézlégzés, légszomj

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Egy 24 éves egyetemista vagyok. Ritkán szoktam dohányozni és alkoholt fogyasztani, de ezen kivül egészségesen élek, vitaminokat szedek, próbálok gyakran mozogni. Enyhe gerincferdülésem van, illetve pár éve úgy érzem, megnőtt a nyáltermelésem (átlásztó és ragacsos), de nincsen mellé köhögés, vagy torok irritáció. Tavaly nyáron gyakran jelentkező égő mellkasi fájdalomra és szapora szívverésre lettem figyelmes, sokszor fel is ébredtem rá alvás közbe, éreztem a szívem verését. Ezek mellé sokszor nehézlégzés, légszomj jelentkezett (mintha nem kapnék levegőt). Háziorvosi beutaló útján egy kardiológus megvizsgált (vérnyomás-mérés, EKG vizsgálat, szívultrahang, mellkas röntgen, nagylaboros vérvétel vizelettel), de minden negatív lett (a leletemet csatoltam), a pajzsmirigyemet is vizsgálták, viszont azzal se volt semmi probléma. Egy hónapra béta-blokkolót írtak fel, utána vissza mentem kontrollra, addigra csillapodtak a tüneteim. Idáig nem is jelentkeztek, az utóbbi három hétbe viszont nagyjából ugyanazt érzem. A leleteim alig 9 hónaposak, így a szervi problémákat nem tartom valószínűnek. Gondolkoztam izomfájdalmon, illetve a családomba édesanyám és keresztapám is pánikbeteg, ez pedig tudtommal örökletes lehet. Én félek a magasságtól (rémálmomba sokszor zuhanok, erre kelek fel), ezen felül sok tünetét tapasztaltam már bizonyos helyzetekbe a betegségnek (végtag zsibbadás, menekülni vágyás stb.). Ilyenkor felerősödött a szívverésem és a mellkasi fájdalmam, illetve nehézlégzésem is volt. Gondolja, hogy pszichés okokból (pl. pánikbetegség, szorongás) jelentkeznek a tüneteim, vagy esetleg más probléma (is) állhat a háttérbe? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a diagnosztikai kérdések témában

        Tisztelt Kérdező, A negatív leletek és a leírás alapján nagy a valószínűsége, hogy szorongásos eredetűek a panaszok.Ha kis mennyiségben nyugtatót vesz be ezek jelentkezésekor, akkor megtapasztalhatja, hogy ennek hatására csillapodnak-e a tünetek. A kialakult járványügyi-társadalmi helyzetben nem meglepő, ha szorongásos tüneteket tapasztal az ember. Érdemes volna esetleg relaxációs gyakorlatokat elsajátítani / autogén tréning, jóga, meditáció/, illetve ha nem mérséklődnek a tünetek, akkor felkeresni egy kollégámat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Kérdés: 2020. április 25., 17:56; Megválaszolva: 2020. április 28., 14:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.