Szívritmus zavar, pánikbetegség?

Tisztelt Doktornő! Idén február végén reggel rosszul lettem a metrón munkába menet. Bizonytalanság érzés a mellkasban, kb. 140-es pulzus, nehéz ki és belégzés, és halál félelmem volt a tünetektől. Mentőt hívtak rám, a sürgősségin végeztek EKG vizsgálatot, vért is vettek, de semmit nem találtak. Az óta gyakran van nap közben szívkihagyás érzésem (extrasystole) , és időnként hirtelen fellépő nehéz ki-be légzés, de ez hamar el is múlik. Magán kardiológián voltam kivizsgáláson, EKG, szív ultrahang, 24 órás holter. Kamrai extra ütéseket állapított meg a doktor úr, de azt mondta, ártalmatlanok, és 24 óra alatt kb 100 volt belőlük. Ez volt március közepén. Az óta a tüneteim hol felerősödnek, hol gyengülnek. Tömeg közlekedésen (busz, metró) gyakran attól félek, hogy rosszul leszek... Ha vásárolni megyek, olyan helyre megyek ahol van defibrillátor...Félek, hogy hirtelen megáll a szívem. Béres magne B6 250Mg-ot szedek, az egy kicsit enyhítette a tüneteim, de már az sem segít. Gyakran van erős mellkasi fájdalmam is, innen onnan bele nyilall, nyakba , vállba, állba, bal hónalj környékére, aztán eltűnik a fájdalom. Gyakran érzem a szívverésem, azt is erősen, amikor megtörténik az extra ütés. Most vannak olyan napjaim, amikor az extrák elérik a napi 1500-at. 194cm magas vagyok, és 110kg. 9 évig dohányoztam, azt is március közepe óta nem szívom. A nyugalmi pulzusom kb 70. Szoba biciklizni szoktam hetente kb 3x 1 órát, ilyenkor a pulzusom 140-en tartom. Edzés közben nem érzem az extrákat, csak ha leálltam a tekeréssel. Leggyakrabban nyugalmi állapotban érzem a dobbanásokat, nagyon erősek, sokszor el is szédülök, ha egymás után jön 3-4. Teljesen elfáradtam már a tünetektől. 5 évig nagyon stresszes munkát végeztem, ez után lettem rosszul. Az óta már munkahelyet váltottam, nincs stressz. Sokszor már a sírás jön rám, amikor egész nap extrázok, az extrák veszik el az élet kedvem... Gyógyszertárban kapható természetes nyugtatókat próbáltam már, de semmi hasznuk nem volt. Azt vettem még észre, hogy ha este megiszok 4 sört, amitől kellően ellazulok, akkor nem érzem az extrákat, nincsenek fájdalmaim. Viszont másnap reggeltől sokkal erősebben jönnek a tünetek, és persze alkoholista sem szeretnék lenni... Gondolom hogy szorongás alakult ki az extráktól, amint megérzem őket, már nyugtalan vagyok. Szervi elváltozást nem találtak az óta sem. A doki Nebilet 2.5mg-ot írt fel, hátha beválik, de csak nagyon lassú lett tőle a szívverésem, az extrák megmaradtak akkor is ha 60 volt a pulzusom, már nem szedem. A február végi rosszul létem után 3 hét alatt fogytam 8kg-ot, mert nem tudtam enni a tünetektől, volt hogy evés közben is rámjött az extrázás... Az óta persze vissza szedtem a súlyomat. Nem rég voltam egy elég ütős koncerten is, féltem el menni, de csak rávettem magam. Ott amíg vártam a fellépőre, éreztem az extrákat, de amint elkezdőtött a koncert, és elkezdtem ugrálni, már nem vettem észre az extrákat, vagy nem voltak...Erős nyugtatót nem szeretnék szedni, autót vezetek. Mit tudnék még tenni a jógán, gyógyteákon kívül? Vagy valami nagyon gyenge vényre kapható nyugtató lehet beválna? Tudna valami tanácsot adni, amit még orvos nélkül én is meg tudnék próbálni? Sajnos nincs túl sok időm dokihoz rohangálni. Köszönöm szépen a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza gyógyszerszedés témában

Tisztelt Kérdező,

Ha nem szeretne gyógyszert szedni, akkor relaxációs technika, - pl. autogén tréning- gyakorlását, elsajátítását javasolnám.Természetesen egyéb pszichoterápiás módszerek is szóba jönnek, de ezek időigényes módszerek.

Gyógyszerek közül a nyugtató, - pl. Rivotril -, vagy antidepresszánsok jönnek szóba. Ez utóbbiakat tartósan kell szedni, legalább fél évig. Elhúzódó tünetek esetén ezek szedése már javasolható.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2019. június 17., 13:48; Megválaszolva: 2019. június 23., 09:15
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Érdemes emelni az adagon?
Tisztelt Doktornő! Másfél éve szedek Escitil antidepresszánsbol fél szemet, 5mg-t a 10mg helyett (plusz minden nap egy szem 0,25os Frontint elalvás...
Mennyi frontin szedhetek?
Tisztelt Cím! Kérdésemre megkaptam a választ. Arra lennèk mèg kíváncsi, hogyha 30 mg yarocen mellè mennyi 0.25 frontint szedhetek be egy nap? A...
Véget lehet vetni ennek?
Jó napot kívánok! 17 éves, 11.-es lány vagyok, jövőre végzős. Vegetatív dystoniát diagnosztizáltak nálam 1 évvel ezelőtt, 1 pánikrohammal...
milyen gyógyszert/gyógymódot...
Tisztelt Doktornő! a problémám ca. 1 évvel ezelőtt kezdődött és pár hónapja súlyosbodik. markáns tünet a hol erős, hol gyenge émelygés ...
Antidepresszáns
Tisztelt Doktronő! Ma voltam kontrollon pszichiátrián és a doktor úr azt mondta, hogy egészségesnek nézek ki, így az antidepresszánst (Scippa) ...