Pánikroham vagy tömegiszony?

Kedves Doktornő, Egy olyan, számomra ismeretlen kérdéssel fordulok önhöz amire még eddig nem kaptam kielégítő választ. Körülbelül 4 éve jelentkezett nálam egy rejtélyes jelenség. Állva utaztam egy majdnem teli buszon, majd a semmiből hirtelen egy fura érzés kerített hatalmába amire nem tudtam a magyarázatot. Pár másodperc leforgása alatt egy meleg érzést éreztem az egész testemben, a szívem egyre szaporábban kezdett verni és szédültem, elkezdett a kezem és a lábam remegni kicsit, a tenyerem izzadni kezdett és a végtagjaim zsibbadni. Ez az állapot körülbelül egy 3-4 percig tartott. Majd amikor elkezdett csillapodni, megkönnyebbülést éreztem.. de nem tartott sokáig mert jött a második roham. Heves szívverés, zsibbadás a végtagokban, szédülés, hányinger, remegés. Ez a jelenség vagy 4-6-szor felváltva jött és tartott körülbelül 20-30 percig, majd egyszer csak elmúlt az egész. Ahogy ki tudtam szakadni az adott közegből, akkor kezdett elmúlni az érzés. Nem tudtam sem a buszhoz, sem a tömeghez kötni, hiszen minden nap buszoztam, és minden nap volt szerencsém tömegben állni, de a jelenség nem jött újra elő. Ugyanez a jelenség hetekkel később a munkahelyemen jött elő, ahol irodai munkát végeztem, aminek ugyebár sem tömeghez sem buszhoz nincs köze. Majd hónapokkal később a moziban jött elő vagy két alkalommal, majd 2 év elteltével ismét egy mozi előadáson. Nem napszakhoz köthető, mert reggel, délután, és este is előfordult már. Tanácstalan vagyok. Előre is köszönöm a válaszát.

Dr. Pálvölgyi Rita válasza klausztrofóbia témában

Tisztelt Kérdező,

Nagy valószínűséggel szorongásos rosszullétek voltak. Bezárt térben jelentkező szorongást nevezzük klausztofóbiának. A háttérben nem kell testi bajt keresni. Inkább az lehet a kérdés, hogy mi okozhatja a szorongásokat, mi bizonytalanítja el.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2016. január 24., 23:59; Megválaszolva: 2016. január 25., 14:36
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
MR vizsgálat klausztrofőbia miatt nem...
Tisztelt Doktornő! Januárban koponya és nyaki gerinc MR vizsgálatot kért az idegsebész, szédüléses panaszaim kivizsgálására. A vizsgálat...
Pánikbetegség gyógyszer
Somnol covid után álmatlanság
Rexetin szerotonin szindróma
Pánikbetegség