Szívbetegség

Kedves Doktor Nő! Történetem ott kezdődik, hogy 15 éves koromba egy sztresszes helyzetben voltam, kalapált a szívem és éreztem egy extrasystolet (akkormég nem tudtam, hogy ez az) és nagyon megilyedtem tőle, nem mertem utána kérdezni sem senkinél, mert azt hittem hogy biztos valami komoly dolog és egyszerően féltem.. azóta ez a pótütés előfordult időnként, volt, hogy naponta mindíg 1-2, aztán pár hónap szünet, és újból.. mikor ezeket éreztem mindíg elment az életkedvem pár órára, mert meg voltam győződve arról, hogy komoly baj van a szívemmel. Ennek hála, azóta folyton szorongok és betegség fóbiám lett, mindyg a pulzusom figyelem és a szívem ritmusát. Ez addig fajult, hogy egy pánikroham tört rám, volt vagy 200 a pulzusom és elkönyveltem magamba hogy itt a vég.. de pár óra múlva elmúlt. Viszont többször megismétlődött, míg elmentem az ügyeletre, onnan átvittek a sürgősségire és monitorra raktak, végig sinus ritmus volt tachikardiásan, illetve egy extrasystole is felkerült az EKG görbére, ezután echo-t is készítettek mert szívzörejem volt, amin mitralis prolapsust találtak enyhe visszacsorgással. Most így visszagondolva, ez az egész pánikbetegséges, szorongós állapotom elkerülhető lett volna ha akkoriban utána kérdezek mi az amitől úgy féltem, és kiderült volna hogy csak egy ártatlan extrasystole. Viszont most már hiába tudom hogy mi ez, a szorongás folyamat bennem van és a szívem figyelem amint nincs semmi tennivalóm. Jelenleg 20 éves vagyok. Kérdésem az lenne, hogy EKG és Ultrahang vizsgálattal ki lehet zárni a komolyabb szívbetegséget? Vagy szükséges lenne egy holter és terheléses ekg is ebből a szempontból? Igazából már az extrak miatt nem félek, viszont furcsa kihagyásokat szoktam érezni egy-egy pillanatra, amit nem tudok hova tenni, mert extra ütéshez nem hasonlít, máshogy pedig nem tudom megfogalmazni. És ezek érzések után szokott jönni a pánikroham. Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza extraszisztolé témában

Kedves Kérdező, nyugodjon meg, az eddigi vizsgálatok már kizárták a súlyos szívbetegséget. A kihagyás is lehet összefüggésben az extraütéssel, mert nem mindig érezhető a bedobbanás, néha csak a szünet. Ne aggódjon, sportoljon, így a stresszt letudja vezetni. A pánik betegség javulhat autogén tréning vagy jóga hatására, érdemes lenne ezeket elsajátítani. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. március 03., 09:17; Megválaszolva: 2015. március 03., 11:47
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Félek,szorongok,furán érzem...
Két hónapja tartó rosszullét
Agydaganat vagy szorongas?
Kedves Doktorno! Problemamat szeretnem onnel megosztani. Mindig aggodo, stresszes, hipochonder ember voltam. 2 evvel ezelott fejfajasom, szedulesem volt...
Scippa (escitalopram) váltása
Kedves Doktornő! Körülbelül 3 hónapja szedek pánikbetegségre, generalizált és szociális szorongásra, - és ami legjobban zavart, az ezekből...
Mi lehet a gond ?