Sérülés utáni zsibbadás/görcs (roham? )

Tisztelt Orvosok! 33 éves férfi vagyok, stresszes ülőmunka mellett rendszeresen sportolok, egészségesen élek. A legutóbbi focin megsérült a nagylábujjam és a lábfejem egy része (zúzódás) a jobb lábamon. A sérülés után kb. 20 perc múlva autóval elindultunk az ügyeletes kórházba (nem én vezettem) . Az utazás során 10 perc elteltével elkezdett zsibbadni előbb a karom, aztán szép lassan átterjedt mindenemre, lábamra, hasamra, mellkasomra, arcomra. A végén teljesen görcsben volt a bal kezem, az ujjaimat nem tudtam mozgatni, beszélni sem tudtam, mert az arcom is teljesen begörcsölt. Ez az állapot kb. 20 percig tartott. Bár nem tudom, milyen az, én egy kezdődő szívrohamnak éltem meg, hívtunk mentőt, de ők azt mondták, hogy csak megijedtem a sérüléstől és ezért pánikrohamom lett. A tünetek egy része tényleg illik erre, viszont egyáltalán nem féltem/pánikoltam előtte, normálisan beszélgettünk, viccelődtünk a kocsiban, amikor elkezdett zsibbadni mindenem. A kéz- és lábfejemben elég rossz a keringés gyerekkorom óta, ezért legtöbbször hidegek és fázósak a kezeim, lábaim. De ezen kívül semmi korábbi eset nem tűnik relevánsnak ezzel kapcsolatban. Sportorvosnál is kb. 1 éve voltam, ahol kardiológiai vizsgálatot is végeztek, és a korábbi hasonló vizsgálataim során is tökéletesen egészségesnek találtak. Biztos, hogy „csak” pánikrohamról lehet szó? Milyen vizsgálatot lenne érdemes megcsinálni? Előre is köszönöm válaszukat!

Dr. Kalóczkai Andrea válasza zsibbadás témában

Kedves Kérdező!

Igen nagy valószinűséggel pánik rohama zajlott. Ilyenkor nem kell feltétlenül izgulni, szorongani vagy egyéb lelki tünetet éreznie előtte, ezért is hivjuk rohamnak. Jellegzetesen egyéb szervi betegségre utaló tünetek mutatkoznak ilyenkor. Kifelé nem férfias dolog ijedtséget mutatni, de ha a lelke mélyén mégis megrémült a sérüléstől vagy nagy volt a fájdalom, akkor ennek valahogy ki kellett jönni a valós világba, és a teste ezt az utat választotta. Ha újra jelentkezne ilyen roham, akkor keressen pszichoterápiás segitséget.

Kérdés: 2013. január 21., 17:59; Megválaszolva: 2013. január 23., 18:56

Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség

Agydaganat genetika alapján
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kérdésem eléggé összetett, számomra legalábbis. Nagyonnagyon kétségbe vagyok esve, sírásból áll az utóbbi 3 napom...
Arc-zsibbadás és felkar zsibbadás
Jó napot kívánok. Brigitta vagyok egy 30 éves egyedülálló anyuka, iker 2 éves kislányok édesanyja. (születésük óta egyedülálló anya vagyok)...
Pszichés probléma?
Jó estét doktor úr/nő! Most juliusban utaztam hazafele buszon, amikor rosszul lettem, zsibbadtak a lábaim és kezeim, tompák voltak az érzékeim...
Lehet agydaganat vagy súlyos...
Elosszor szurast ereztem mellkasomba es szedultem, a szedules mar 1, 2 honapja tunt fel de nem volt ennyire sulyos. Orvos szerint panikbetegseg volt. De...
Mi ez?
Estenkent jon ram mindig ez a fura erzes. Nem mondhatnam, hogy konkretan faj a fejem, de olyan zsibbadas szerut erzek a fejemben, mintha a fulemnel belso...