A stressz okozhat szívkihagyást?

Tisztelt doktornő/úr! Én egy 21 éves, nagyon maximalista nő vagyok. 2 éve ideg összeroppanást kaptam, a tüneteimre Cipralexet írtak fel, tünetmentessé váltam, 1 éve már nem szedem. 2 hete azonban minden apró dolgon felbosszantom magam, reggelente és napközben többször is izzad a tenyerem, sokszor rám tör az ok nélküli sírhatnék és a félelem érzet, még akkor is stresszelek ha nem csinálok semmit. Ekkor csuklyás izomfájdalmam, kézremegésem is van, és teljesen beszűkülök a problémáimra. Bal váll tájékon " izomláz " szerű fájdalmat, szapora szívverést érzek (de 110/66/70 körül mozog mindig) , de amik a legjobban aggasztanak, azok a " szívkihagyások vagy dobbanások ". Általában este, lefekvés után jön elő, sóhajtásnál tapasztalom leginkább. Ilyenkor nagyon bepánikolok, halálfélelem lesz. A háziorvosom csinált EKG-t, ott semmi gond nem volt, elküldött TSH vizsgálatra, ott sem volt semmi elváltozás. Nagyon félek, hogy valami szívbetegségem van, sokat szorongok emiatt. Ön szerint lehetséges, hogy komolyabb probléma van a háttérben?

Dr. Árki Ildikó válasza szívritmus zavar témában

Kedves Kérdező!

A "szívkihagyások és dobbanások" érzetet valószínűleg extrasystole okozza, ezek soron kívüli ütések. Egészséges emberen is előfordulnak, kávé, tea, stressz fokozza kialakulásukat.Javaslom, hogy kardiológiai szakvizsgálattal nézzék meg, hogy nincs-e a panaszok hátterében esetleg szervi eredetű betegség, és amennyiben ilyet nem találtak, pszichiátert kellene ismét felkeresni. Ahhoz, hogy életminősége javuljon és ne a szorongásokról szóljon pszichoterápiás segítséget is igénybe kellene venni, különböző módszerek vannak, meg kell találni azt, amellyel Ön a legsikeresebben tud változtatni beállítódásán.

Üdvözlettel: dr Árki Ildikó

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2013. január 17., 21:37 ;Megválaszolva: 2013. január 19., 10:42
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Szív, pánikbetegség
Tiszteletem Dr.Úr/Nő! Szeretnem megkérdezni hogy kb 1 eve szenvedek sziv tünetekkel amik megkeseritik az eletem es ez miatt pánikbetegségel is küzdök!...
A szivem kihagy
Tisztelt Doktorur/no! Kb 4 eve jelentkezett nalam eloszor, hogy kihagy a szivem. Sokszor honapokra elmulik, de sokszor van, hogy napi 30-40-szer is kihagy. 2...
szívritmus zavar
Tisztel Doktor Úr/Nő! 24 éves férfi vagyok, 2 éve kezelnek szorongással 1 éve úgy ahogy renben vagyok a gyógyszerekkel (Cymbalta.Rivotril) . Most...
Nyugtató mellett alkoholmentes sör?
Pánikbetegség gyógyszer