• Másnapos extrasystole

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Érdekes és egyben kellemetlen - sokszor ijesztő - dologra lettem figyelmes. 23 éves egyetemista vagyok. 4 évvel ezelőtt kikezeltek az akkor váratlanul kialakult pánikbetegségemből. Azonban fél évvel ezelőtt újra jelentkeztek a tünetek, de gyógyszeres kezelés hatására jelenleg napi szinten úgy 90%-ig tünetmentes vagyok. Bulizások - és így alkoholfogyasztás - után mostanság rosszabbul érzem magam mint régebben másnaposan. Naponta több extrát szoktam érezni ilyenkor, nyugalmi állapotban, de főként mondjuk lépcsőzés után, 1-2 szabálytalan beütés erejéig. Egy ilyen másnapos több percen keresztül elhúzódó extra-sorozat után amúgy pár hónappal ezelőtt kórházba is feküdtem kivizsgálásra, ahol sem a monitorozás, sem a holter és a terheléses ekg után sem találtak semmi rendellenest. Egyedül a szívultrahang leletemre írták rá, hogy jelzett mitralis prolapsus, de a vizsgálatot végző orvos elmondása alapján csak azért, hogy a vizsgálat papíron ne legyen "értelmetlen" tehát, hogy valamit ráírjanak. Végül csak a vérvizsgálat alapján tudták magyarázni a rosszullétet, mert a kálium-szintem jóval alacsonyabb volt a normálisnál. Összességében tehát a kérdésem arra vonatkozna, hogy a túlzott alkoholfogyasztás okozta másnaposság okozhat szívpanaszokat - például megszaporodó extrasystolékat? Vagy ennek megoldását inkább az idegrendszeri eredetű pánikzavar környékén kell keresni? Üdvözlettel, Norbi

        Dr. Veress Dóra válasza a ritmuszavar, pánikbetegség témában

        Kedves Kérdező! Az alkalmi alkoholfogyastás általában enm okoz szívritmuszavart, de fokozza a már meglévő szorongásos panaszokat, így a pánikbetegségét is. Ugyan nem említi, de fontos megjegyeznem, hogy a marihuána fogyasztás is okozhat pánikrohamot, és ezen keresztül lehetnek ritmuspanaszai is. Én az alacsony káliumszint kivizsgálását javasolnám, mivel ez a legvalószínűbb oka a sorozatos extráknak.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 05., 01:37; Megválaszolva: 2011. december 06., 14:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: