Lábon kihordott szívinfarktus

Kedves Doktornő!

A nagymamám (86 éves) fulladásos tünetekkel került kórházba, és az orvosok azt mondták, hogy hosszú lefolyású szívinfarktusa van, és eltarthat még kb. 3-4 hétig. Ez mit jelent pontosan? Folyamtosan rosszul működik a szíve? Szívbillentyű zavara van? Véralvadásgátlót és szívritmusszám csökkentőt kapott.

Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel,

Reni

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza szívinfarktus témában

Kedves kérdező!

Az infarktus során valamelyik, a szívizomzatot ellátó koszorúér eldugul, elzáródik, így az adott terület nem kap vért (oxigént és tápanyagot) , így a szívizomzat egy része elhal. Az, hogy ez a terület mekkora, függ az elzáródott ér nagyságától is, illetve attól, hogy a kezelés hatására ez az ér megnyílik-e (és ez milyen hamar következik be) . Az elhalt terület nagyságára a laborok (a szívizomzatból bizonyos enzimek szabadulnak fel) , illetve szívultrahang (az elhalt területen nem "mozog", nem húzódik össze a szív) alapján lehet következtetni.

Mivel a károsodott terület nem képes összehúzódásra, romlik a szív funkciója, vagyis a szív kevesebb vért fog kipumpálni, ami fulladást okoz (bizonyos esetekben az infarktus a billentyűk működési zavarát is okozhatja) . Az ezt követő hetekben hegesedés jelentkezik az elhalt régióban, a környező szívizomzat is "átrendeződik". Az, hogy mekkora lesz maradék kamrafunkció, a későbbiekben fog kiderülni.

Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. április 08., 22:08; Megválaszolva: 2009. április 08., 22:08
Kérdések és válaszok: Szívinfarktus
Vérhigító szüneteltetés
Infarktusom volt?
Szívinfarktustól való félelem
gyógyszer szedése
Ejekciós frakció javulása