Lehetett szívinfarktus, hogy történik a kivizsgálás?

Tisztelt Doktornő! Édesanyám 50 éves, vékony testalkatú, dohányzik (kb. napi 5 szál cigaretta) , és mozgásszegény, stresszes életmódot folytat (nem cukorbeteg, laboreredményei rendben vannak) . Pulzusa sok éve magas, 80-120/perc, de eddig nem voltak szívpanaszai. Viszont kb. 3 hónappal ezelőtt komoly rosszulléte volt, rettentően erős, görcsös, szorító fájdalom jelentkezett a mellkasában, emellett az állában is érzett erős fájdalmat, le kellett feküdnie, de nem engedte, hogy mentőt hívjunk, és kb 20 perc múlva megszűnt a fájdalma. Azóta többször jelentkezett hasonló rosszullét, de kisebb intenzitással. Ugyanúgy azt érezte, hogy görcsöl, szorít a mellkasa, a torkába sugárzik, olykor nehezen kap levegőt (amikor ivott vizet, átmenetileg enyhültek a panaszai) . Hetek óta nagyon feszültnek érzi magát. A család nagyon megijedt a rosszullétek miatt, mert lábon kihordott szívinfarktusra gyanakszunk. Háziorvos azt mondta a tünetekre, hogy beutalhatja kórházba kivizsgálásra, de azzal számoljunk, hogy több hónap múlva tudnak csak időpontot adni, így elmentünk egy magánrendelésre, ahol EKG-t és szív UH-ot végeztek. Viszont itt is csak annyit mondott az orvos, hogy nem lát semmit, ami hasonló tüneteket okozna, ő mindent rendben lát. Erre Anyukám megnyugodott, én viszont egyáltalán nem. Milyen vizsgálatra lenne szükség, amiből megállapítható, hogy esetleg infarktusa volt? Ezt ki lehet egyáltalán mutatni szív UH-gal? Milyen vizsgálatok elvégzése javasolt ebben az esetben, ha nem kívánjuk megvárni a több hónapos kórházi várakozási időt? Milyen eljárás képes kimutatni, hogy van-e koszorúér szűkület vagy elzáródás, lerakódás? Addig is érdemes lenne elkezdeni valamilyen gyógyszer szedését? Előre is köszönöm a segítséget, nagyon várom a tanácsát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza mellkasi fájdalom témában

Kedves Kérdező, súlyos infarktus valószínűleg nem volt az ultrahang és az EKG alapján. A panasz azonban lehetett anginas roham is. Egy terheléses EKG is kellene a további teendők meghatározására. Ha itt sincs eltérés, viszont a panasz elég jellegzetesnek tűnik, van lehetőség szívizomszcintigráfiás vizsgálatra (izotópos vizsgálat, amely a szív vérellátási zavaráról adhat felvilágosítást) , koszorúér CT (ez a koszorúerek lefetásáról, szűkületeiről ad információt) , illetve a koszorúér festés- vagy szívkatéterezés, amely megmutatja a az erek állapotát, tágításra is ad lehetőséget, de csak akkor szokták elvégezni, ha már más vizsgálat alapján lehet sejteni, hogy van beszűkült ér. Sajnos vizsgálat nélkül gyógyszerekre nem adhatok javaslatot. Jobbulást kívánok az édesanyjának! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2015. január 21., 16:02; Megválaszolva: 2015. január 24., 15:53
Kérdések és válaszok: Szívinfarktus
Vál fájdalom
Kedves Doktornő! 1 hete voltam a háziorvosomnál mert fájt a torkom és köhögtem. Azt mondta piros a torkom de nem ír gyógyszert. A hetet...
Bal szívfélelégtelenség
Kedves Dr.Nő.Kérdésem. Milyen vizsgálatok szükségesek a szívinfarktus megállapításához. Mennyi a normál értéke a Proponin fehérje enzimnek, és...
mellkas szuras
Tisztelt Doktorno. Mar par napja erzem a mellkasomat mintha osszeszoritana es mar a bal karomon is erzem hogy faj es zsibog.neha szedulok es ugy erzem hogy nem...
Mi lehet az oka?
Tisztelt Doktor! Szeretném kérdezni, hogy apukám 3 napja rosszul van, 3nap alatt 3szor érzett középtáji mellkasi szorítást, levegőhiányt...
Szívinfarktus?
Tisztelt Doktornő! Hajnalban arra ébredtem, hogy mellkasi fájdalmam van. Először arra gondoltam, hogy biztosan rossz helyzetben feküdtem, és...