• Lehetett szívinfarktus, hogy történik a kivizsgálás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Édesanyám 50 éves, vékony testalkatú, dohányzik (kb. napi 5 szál cigaretta), és mozgásszegény, stresszes életmódot folytat (nem cukorbeteg, laboreredményei rendben vannak). Pulzusa sok éve magas, 80-120/perc, de eddig nem voltak szívpanaszai. Viszont kb. 3 hónappal ezelőtt komoly rosszulléte volt, rettentően erős, görcsös, szorító fájdalom jelentkezett a mellkasában, emellett az állában is érzett erős fájdalmat, le kellett feküdnie, de nem engedte, hogy mentőt hívjunk, és kb 20 perc múlva megszűnt a fájdalma. Azóta többször jelentkezett hasonló rosszullét, de kisebb intenzitással. Ugyanúgy azt érezte, hogy görcsöl, szorít a mellkasa, a torkába sugárzik, olykor nehezen kap levegőt (amikor ivott vizet, átmenetileg enyhültek a panaszai). Hetek óta nagyon feszültnek érzi magát. A család nagyon megijedt a rosszullétek miatt, mert lábon kihordott szívinfarktusra gyanakszunk. Háziorvos azt mondta a tünetekre, hogy beutalhatja kórházba kivizsgálásra, de azzal számoljunk, hogy több hónap múlva tudnak csak időpontot adni, így elmentünk egy magánrendelésre, ahol EKG-t és szív UH-ot végeztek. Viszont itt is csak annyit mondott az orvos, hogy nem lát semmit, ami hasonló tüneteket okozna, ő mindent rendben lát. Erre Anyukám megnyugodott, én viszont egyáltalán nem. Milyen vizsgálatra lenne szükség, amiből megállapítható, hogy esetleg infarktusa volt? Ezt ki lehet egyáltalán mutatni szív UH-gal? Milyen vizsgálatok elvégzése javasolt ebben az esetben, ha nem kívánjuk megvárni a több hónapos kórházi várakozási időt? Milyen eljárás képes kimutatni, hogy van-e koszorúér szűkület vagy elzáródás, lerakódás? Addig is érdemes lenne elkezdeni valamilyen gyógyszer szedését? Előre is köszönöm a segítséget, nagyon várom a tanácsát!

        Dr. Molnár Dóra válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves Kérdező, súlyos infarktus valószínűleg nem volt az ultrahang és az EKG alapján. A panasz azonban lehetett anginas roham is. Egy terheléses EKG is kellene a további teendők meghatározására. Ha itt sincs eltérés, viszont a panasz elég jellegzetesnek tűnik, van lehetőség szívizomszcintigráfiás vizsgálatra ( izotópos vizsgálat, amely a szív vérellátási zavaráról adhat felvilágosítást), koszorúér CT ( ez a koszorúerek lefetásáról, szűkületeiről ad információt), illetve a koszorúér festés- vagy szívkatéterezés, amely megmutatja a az erek állapotát, tágításra is ad lehetőséget, de csak akkor szokták elvégezni, ha már más vizsgálat alapján lehet sejteni, hogy van beszűkült ér. Sajnos vizsgálat nélkül gyógyszerekre nem adhatok javaslatot. Jobbulást kívánok az édesanyjának! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2015. január 21., 16:02; Megválaszolva: 2015. január 24., 15:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Kérdésem a következő gyógyszerrel kapcsolatos.Elhúzódó influenziás, szünni nem akaró köhögésre a h.orvos a Fromilid 500mg gyógyszert írta fel. A mellékelt tájékoztatót elolvasva nem mertem elkezdeni szedni a...
        Volt két szivkateterezés két koszorú érben a harmadik koszorúeret lezárták szövetelhalás miatt.Volt egy szívinfarktus amit lábon hordtam ki. Alkalom szerűen nyomó érzést érzek a szívemnél, olyan mind ha megfognak belűről és nyomnák...
        Kedves Doktornő! 1 hete voltam a háziorvosomnál mert fájt a torkom és köhögtem. Azt mondta piros a torkom de nem ír gyógyszert. A hetet végigköhögtem sűrű zöldes váladék szakad fel.Tegnap este munkából hazaérve kezdtem el érezni hogy a...
        Kedves Dr.Nő.Kérdésem. Milyen vizsgálatok szükségesek a szívinfarktus megállapításához. Mennyi a normál értéke a Proponin fehérje enzimnek, és mennyi az az érték ameddig az elfogadott.lehetséges-e hogy az EKG- vizsgálat infarktus jeleit...
        2014.08.21-én első és hátsófali infarktusom volt.3db sztent került beültetésre.Erős dohányos voltam és most sem tudom meg állni hogy ne gyújtsak rá.Vettem egy e-cigarettát és ezt szeretném használni, E-liquid folyadékos.Kérdezném hogy...
        Tisztelt dr úr, dr nő! Kérdésem szedhető e együtt a Trombex 75 mg-os tabletta a z Esomeprasol sandoz 40 mg.os gyomornedv ellenálló tablettával? Ui. a háziorvosom azt mondja nem, mert az esomeprasol sandoz gátolja a Trombex felszívodását. A...