• Hegesztés Pacemakerrel?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktornő/Doktorúr! 2 hónapja kaptam pacemakert. Minden rendben van az egészségemmel...csupán egy gondom van...az pedig a következő: Kertes házban élek...elkerülhetetlen, hogy kerti teendőim közben ne kelljen egyszer-egyszer egy évben kis teljesítményű trafóval ívhegesztenem...nem iparszerűen végezném...csak alkalmanként.... A pacemakeres kis kézikönyv, amit kaptam azt írja, hogy nem javasolt. Kérdezném, hogy semmilyen körülmények között nem ajánlott? (ha kell akár védőmellényt is felveszek-ólommellény...stb....de nagyon fontos volna) Bármilyen megoldás érdekelne, ha volna vmi aminek segítségével megoldódna a gondom. Nagyon várom szíves válaszát! Köszönettel: O. Sándor

        Dr. Bene Orsolya válasza a pacemaker, hegesztés témában

        Kedves kérdező! Valóban nem túl szerencsés pacemakerrel hegeszteni, maga a készülék, a kábelek, az ív is létrehozhat olyan elektromágneses teret, ami megzavarhatja a pacemaker működését, ill. ott van az áramütés lehetősége is. Az egyik PM-gyártó kiadványa azt írja, hogy általában nem javasolják, de kis áramerősséggel (130 A alatt), a biztonsági előírások betartásával (száraz körülmények között, védőkesztyűvel, száraz cipőben), megfelelő földeléssel, az ív kartávolságra (vagy a testtől kb. 60 cm-re) történő tartásával csökkenthető a kockázat (ez nem zárja ki, hogy nem lenne gond), a kábelek is a lehető legtávolabb legyenek a pacemakertől, a készülék stabilan legyen rögzítve, ill. lehetőleg legyen valaki a közelben, és ha szédülést, rosszullétet tapasztal, azonnal hagyja abba a munkát. Összességében én nem javasolnám, mégiscsak az egészsége az első. Ha mégis hegeszteni szeretne, a fentieket mindenképpen vegye figyelembe, és jó lenne egyeztetni a kezelőorvossal is (ő tudja, mi miatt kapta a PM-t).


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 13., 18:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 15:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: