Szívritmuszavar és pacemaker

Tisztelt Doktornő! Pluszütések miatt 24órás EKG raktak fel, az eredmények magában nem lenének rosszak de hajnali 4, 18-kor volt egy 8 másodperces kimaradás.Behívattak és azt mondták, hogy pacemakert kellene behelyezni ez egy kicsit ijesztően hangzott. Azt szeretném kérdezni, hogy beoperáltassam. Máskor is lehetnek kimaradások és lehetnek hosszabbak is.Napközbeni ekkora kimaradás járhat e eszmélet vesztéssel. A pacemaker be ültetése után mennyivel lesz jobb. Milyen tartós a készülék és mik lehetnek a veszélyek. Lehet e: -mobiltelefont, számítógépe és ezekhez hasonló készüléket használnom. -autó, motorvezetés, elektromos és benzinüzemű készülékek használata (fúró gép, fűrész, fűkazsa stb) . -sportolás (futás, biciklizés stb..) után az emelkedett szívverést befolyásolja. -okozhat e magában emelkedett szívverést -idő járás, hogyan folyásolja be (napon végzet munka, napozás, eső, hideg) Nagy műtét a beoperálás.Köszönöm doktornő Zoltán.

Dr. Molnár Dóra válasza pacemaker témában

Kedves Kérdező! Sorban válaszolok a kérdésekre:

A pacemaker beültetés azért szükséges, mert a lassú szívverés- (3-4 másodperc feletti szívdobbanás szünet) már szédülést, illetve hosszabb szünet eszméletvesztést is okozhat. Ezt jó lenne elkerülni! A beültetett készülék megakadályozza a hosszabb szívritmus kimaradást. Ha nem gyógyszer okozta ez a jelenséget, és nincs olyan egyéb betegség ami ilyen helyzethez vezet, akkor valószínűleg kell a készülék. (Érdekes lett volna tudni, hogy miért történt a vizsgálat.)

Pacemaker beültetés után a felsorolt készülékek használhatóak.

Az Ön vizsgálati eredményei nélkül nem tudom, hogy terhelésre mennyivel lesz szaporább a szívverés, de a pacemaker ezt legtöbbször nem befolyásolja. Abban az esetben, ha nem tud felgyorsulni a szív a terhelés hatására a ritmuszavar jellege miatt, akkor viszont tud segíteni a pacemaker és nő a terhelhetőség.

Hobbi szintű sportolás végezhető a sebgyógyulás után. A műtétet végző orvos tudja megmondani, hogy pontosan mennyi idő múlva lehet kezdeni.

Többféle pacemaker létezik, általában 50-70/perc közti alapfrekvenciát állítanak be, ha ennél gyorsabban ver saját működéssel a szíve, akkor pacemaker "nem szól bele" a ritmusba. Vannak azonban olyan speciális készülékek, amelyek a túl gyors szívverést is (150/perc felett - beállítástól függ) le tudják lassítani.

Az időjárás lényegesen nem befolyásolja a készülék működését.

A beavatkozást a legtöbb helyen már ambulánsan is elvégzik, általában egy vagy két hét után kell varratszedésre, illetve ellenőrzésre menni. Ezt követően évente kell többnyire kontrollra járni

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. május 25., 19:46; Megválaszolva: 2016. május 26., 23:49
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bluetooth fülhallgató és pacemaker
Az édesanyám 3 éve kapott pacemakert (78 éves) , a kérdésem az, hogy van-e bármilyen kockázata annak, ha fülhallgatót használ TV nézéshez akár...
Pacemaker elektróda törés
Tisztelt Doktornő! 14 éve van pacemakerem, egész idáig teljesen probléma mentesen. 4 éve volt telepcsere, pár nappal ezelőttig minden rendben volt....
Pacemacer
6 éves a készülékem, nov. 9-re írtak ki csere műtétre. A tegnapi vizsgálat szerint 2 %-os a készülék akkumulátora. Novemberig ki fogja bírni, hisz...
Pacemaker és az infrasugárzás
Tisztelt Szakértő! Édesanyámnak pacemaker van beültetve. Érdeklődni szeretnék, hogy infra sugárzást kibocsátó fűtő berendezést használhat-e?...
pacemaker - magnes
3 éve (biotronik 2 elektrodás) pacemakerem van. mágneses csíkhoz rögzített rolós szunyoghálót, mely aluprofilon van rögzítve - biztosággal...