• Szivritmuszavar esténkent

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Ur/No, Nagyon sok cikket olvastam mar a szivritmus zavarral kapcsolatban, de ugy gondolom, ha elkuldom a sajat kerdesem, hogy meg specifikusabb valaszt kaphassak. A ferjem (iden 40 eves) sulyosnak mondhato idegosszeroppanast kapott tavaly januarban. Sokaig en mfogadta el tenykent, hogy ez idegosszeroppanas es az ezzel jaro osszes tunet amit produkalt csupan idegi (stress okozta) akapon jelent meg rajta. 8 honapig jartunk kivizsgalasra a szivevel kapcsolatban, mivel a stress miatt allandoan szivritmus zavara es mellkasi fajdalmai voltak folyamatosan es allando nyomast erzett a mellkasan. (gyanakodtunk reflux-ra is, de ezt nem hajlando kivizsgaltatni mondvan semi gond a gyomraval). Szedett anti depresszanst kb egy evig es bisoprolol nevu beta blokkolot is (kulfoldon elunk es itt ez elerheto). A hangulata szemmel lathatoan job let, de a mellkasi fajdalmak es a nyomas felerosodni latszottak es ekkor szep fokozatosan, kb 2-3 honap alatt elhagyta az anti depresszant mondvan jol van es nincs szuksege ra. Es sokkal jobban is van kiveve estenkent. Almatlansagban szenved annak ellenere, hogy nagyon faradt es almos es abban a percben ahogy nyugalmi allapotba kerul a szive ossze vissza kalapal. A beta blokkolot be szokta ra venni, de nem mindig hat. Szed termeszetes altatot (nemt nervenpflege), ami hasznal de sokara alszik el. Szentul meg van gyozodve rola, hogy a szivevel van baj, mert nem normalis, hogy ilyen tunetei vannak es nem hajlando elhinni, hogy a stress okozna ilyet nala. Az orvosok itt kulfoldon tobbszor tettek ra 24HR EKG-t es latnak szivritmuszavarat, de nem tulajdonitanak neki jelentoseget hiszen az EKG nem mutatott ki olyan merteku elterest ami komoly problemara utalna. Vervizsgalatokon ment keresztul csak a szivere vonatkozoan es az is normalis volt. Terhelesen EKG-n pedig azt mondtak, hogy a szive tokeletesen egeszsegegesn mukodik. Mi megsem alszunk es o pedig nagyon szenved estenkent. Egyik percrol a masikra elfarad NAGYON es ekkor jelennek meg a szivritmuszavas tunetei. Esetleg van otlete eddigi tapasztalatai alaojan, hogy mi okozhatja a problemat es milyen gyogyszert vagy terapiat kellene csinalia ahhoz, hogy jobban legyen es megint teljes eletet tudjon elni? Koszonettel

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívritmuszavar témában

        Kedves kérdező! Elég nehéz a vizsgálatok pontosabb eredménye nélkül bármit is írni. Jó lenne látni, mi volt a ritmuszavar, amit a Holter rögzített. Rendetlen szívverést okozhat pl. extraszisztolia, ezek ártalmatlan extra ütések, gyakran egészésges szíven is láthatóak, teendőt többnyire nem igényelnek. Lehet azonban pitvarfibrilláció is, ez is jelentkezhet ép szíven, akár stressz, alkoholfogyasztás hatására is, de itt más kezelési módok jönnek szóba, egyéb rizikótényezőktól függően vérhígító szedésére is szükség lehet. Ezeket érdemes lenne tisztázni. HA erős a gyanú a lelki háttérre, nem tudom, kinn milyen lehetőségek vannak, de lehet, hogy érdemes lenne valamilyen pszichoterápiát vagy stresszoldó tréninget keresni (erről pszichológus, pszichiáter jobban tudna nyilatkozni), lehet, hogy maga az alvászavar is erre vezethető vissza, és a lelki dolgok rendbetételével a panaszok is megszűnnének.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 26., 11:44; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 22:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: