• Felcserélődőtt artériák a szívben

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire gyakori rendellenesség, hogy a szivben felcserélődnek az artériák egy újszülöttnél. Különösen akkor ha a családban ilyen sosem fordult elő. Illetve kimutatható-e ez a betegség a terhesség idején speciálsi 3D-és ultrahanggal, mondjuk a terhesség előrehaladtával mondjuk 8 hónapban? Valamint az érdekelne, hogy ha valakinek ilyen betegsége van és megműtik akkor milyen életminőségre számithat? ELőre is köszönöm válaszát.

        Dr. Molnár Anna válasza a kardiológia témában

        Kedves Kérdező! A "nagyartériák komplett transzpozíciója" a veleszületett szívhibák 4-7%-át adja. Általában nem mutat familiaritás (azaz egy családon belül nem halmozódik! ). Fiúkban gyakrabban fordul elő, mint lányokban. Többnyire megszületést követően ismerhető fel, az újszülött különböző mértékben "cianótikus" (kékeslilás), méhen belüli UH vizsgálattal 100%-ban nem mutatható ki! A rendellenességhez gyakran társul egyéb szívhiba, ezért a választandő műtét illetve az azt követő életminőség is a betegség komplexitásától függ. Szerencsés esetben a betegek teljes értékű életet tudnak élni.


        Dr. Molnár Anna, gyermekgyógyász, onkológus szakorvosjelölt
        gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2011. március 11., 09:33; Megválaszolva: 2011. március 13., 08:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: