Felcserélődőtt artériák a szívben

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire gyakori rendellenesség, hogy a szivben felcserélődnek az artériák egy újszülöttnél. Különösen akkor ha a családban ilyen sosem fordult elő. Illetve kimutatható-e ez a betegség a terhesség idején speciálsi 3D-és ultrahanggal, mondjuk a terhesség előrehaladtával mondjuk 8 hónapban? Valamint az érdekelne, hogy ha valakinek ilyen betegsége van és megműtik akkor milyen életminőségre számithat? ELőre is köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Anna válasza kardiológia témában

Kedves Kérdező!

A "nagyartériák komplett transzpozíciója" a veleszületett szívhibák 4-7%-át adja. Általában nem mutat familiaritás (azaz egy családon belül nem halmozódik! ) . Fiúkban gyakrabban fordul elő, mint lányokban. Többnyire megszületést követően ismerhető fel, az újszülött különböző mértékben "cianótikus" (kékeslilás) , méhen belüli UH vizsgálattal 100%-ban nem mutatható ki!

A rendellenességhez gyakran társul egyéb szívhiba, ezért a választandő műtét illetve az azt követő életminőség is a betegség komplexitásától függ. Szerencsés esetben a betegek teljes értékű életet tudnak élni.

Kérdés: 2011. március 11., 09:33; Megválaszolva: 2011. március 13., 08:51
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen
Fertőzés eredetű szívpanaszok...