Ablatios beavatkozás

Kedves Dr Bene Orsolya, Azzal a kerdessel fordulok onhoz hogy mi a velemenye a sziv ablatios beavatkozásrol? Az edesapan aki 60 eves lesz szivritmuszavarral lett diagnosztizalva 3 eve..akkor a gyogyszerek segitettek a szivritmusanak a helyreallitasaban de sajnos mult ev oktobereben ismet elojott a fibrillacio es a ritmuszavar akkor ritmonort javasoltak 300 mg-t plusz beta-blokert jart hetente kontrollra vervetelre beallt neki. Sajnos 2 hete ismet elojott a fibrillacio ami ugy jelentkezett hogy a pulzus nagyon megugrott be is kerult s Del Pesti korhazba 3 napra ahol megfigyeles alatt allt majd vissza allt a szivritmusa es pulzusa..ra 4 napra ismet megugrott a pulzus igy EKG-t csinaltak neki ami nem mutatott fibrillalast csak ritmus zavart..pedig mar a korhazbol ugy jott ki hogy a ritmonort felnyomtak 600mg-ra..tanacstalanok vagyunk es olvastam errol az ablatios beavatkozásrol..nagyon jol hangzik..tudna vkit ajanlani Budapesten mert irjak mindenhol csakis akkor mukodik ha egy profi orvos vegzi? A masik pedig hogy Nemetorszagban es az USA-ban 90-95%-os a gyogyulas Mo-on pedig 55%? Megtudna ezt mondani hogy vajon miert vagy csak a statisztika teved? Huu hosszura sikerult de elore is millio koszonet a valaszaert! Udvozlettel:Edina

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a kardiológia témában

Kedves Edina! Az abláció bizonyos ritmuszavarok esetén jó alternatívája a gyógyszeres kezelésnek (sőt, akár ki is szorítja azt), teljes gyógyuláshoz/panaszmentességhez is vezethet (egy flutter, AVNRT esetén pl. valóban 95% körüli sikeraránnyal). A pitvarfibrilláció azonban kissé "összetettebb" ritmuszavar, több területen kell égetéseket (ablációt) végezni. Az sem mellékes, mióta áll fenn a ritmuszavar, változott-e közben a bal pitvar mérete (ez hosszan tartó pitvarfibrilláció során nőhet, ilyenkor kisebb eséllyel állítható vissza a normál ritmus), milyen a pitvari anatómia - a kezelés kimenetelét tehát számos tényező befolyásolhatja. Nagyobb az esély azokban az esetekben, amikor csak rövid ideig tartó, vissza-visszatérő ritmuszavart kell megszüntetni (mint az édesapja esetében), a tartósan fennálló pitvarfibrillációnál valamivel rosszabbak a kilátások. Mindamellett azt is ki kell zárni, nincs-e valamilyen egyéb ok (pl. billentyűhiba, pajzsmirigy-betegség) az aritmia hátterében, hiszen ennek kezelésével el is múlhatnak a panaszok. Az Ön által leírt sikerarányok kicsit talán sarkítottak (Mo.-n inkább 70-75% körülire tehető a sikeresség) - ez függ attól is, melyik felmérés mit vesz sikernek, gyógyulásnak. Bizonyos centrumok esetén pl. az is sikernek számít, ha ablációt követően gyógyszerszedés mellett nem tér vissza a ritmuszavar, másutt csak a gyógyszermentes állapotot veszik gyógyultnak. Mindenesetre újabb és újabb módszereket, katétereket fejlesztenek ki annak érdekében, hogy a beavatkozás minél biztonságosabb, a sikerráta minél magasabb legyen, és el lehessen kerülni a tartós (gyakran mellékhatásokkal járó) gyógyszerszedést. Budapesten a GOKI, SOTE Kardiológia Központ aritmia szakrendelését érdemes felkeresni, az itteni vizsgálatok függvénye lesz, elvégezhető-e az ablációs beavatkozás.

Kérdés: 2010. március 02., 09:58; Megválaszolva: 2010. március 02., 09:58
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Terheléses ekg
Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
Szívkatéterezés
SZÍVELÉGTELENSÉG
Szívdobogás
TANÁCS KÉRÉSE