• Tüdő!!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nő/Úr! Nemrég tüdőgondozóba jártam ellenőrzésen. Asztmás és allergiás vagyok. Decemberben volt egy kezdődő tüdőgyulladásom és azóta köhögök és az asztmám is rosszabbodott. A leletre a következők vannak írva. Státus: Fiz.:sejtes alaplégzés, elől 1-1 bronchitises szörtyzörej, vérbő garat. Mellkas RTG: sinusok szabadok,rekesz éles kontúrú, mko. bas-an bronchovasc. rajzolatszaporulat, szívcsúcsnál lipomára susp. elváltozás, előzőekkel megegyező kép. A légzésfunkció vizsgálat jó lett, kaptam antibiotikumot és köptetőt. Kérdésem az lenne, hogy mi az az elváltozás, melyet a szívcsúcsnál található. Korábban is meg volt, de tájékoztatást soha nem kaptam róla. Kell - aggódnom miatta, vagy nincs jelentősége? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bene Orsolya válasza a lipoma témában

        Kedves kérdező! A szívnél gyakran leírásra kerül ún. pericardialis zsírszövet - ez a szív erei körül található zsírlerakódás. A lipoma már ennél körülírtabb, jóindulatú zsírdaganat, ha nem nagy, nem nyomja a környező szerveket/ereket, valószínűleg nem kell miatta aggódni (ha régóta megvan, és nem növekszik, az is inkább jóindulatú folyamatra utal). Tüdőgyógyásza, aki régóta ismeri a leleteit, biztosan pontosabb felvilágosítást tud adni, hogy van-e szükség további vizsgálatra (esetleg a szív közelsége miatt egy szívultrahang megfontolandó, ill. ha nem egyértelmű, mi is az az elváltozás, mellkas CT jön még szóba).


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 13., 18:36; Megválaszolva: 2011. január 16., 10:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés