Aorta gracilis

Tisztelt Bene Doktornő! Feleségemnél kilenc éves korában tüdőgyulladással volt kórházban. Akkor a zárójelentésére a röntgen mellé azt írták, hogy "gracilis-nak tűnő aorta". Most volt a háziorvosnál terhessége miatt és a háziorvos kérdezte meg az ekg alapján, hogy nincs-e valamilyen szívpanasza. Ekkor modta el a kilenc éves kori diagnózist amihez hozzátette, hogy azóta eggy orvos sem tulajdonított neki jelentőséget aki kezelte valamivel. Azt is mondta, hogy időnként szívszúrást érez, főleg hidegfrontok esetén. A kérdésem az lenne, hogy mi ez a betegség pontossan és milyen kezelést igényel, valamint jelenthet-e veszélyt a terhességre nézve. Üdvözlettel egy aggódó férj és apa!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza a mellkasi fájdalom témában

Kedves kérdező! A gracilis karcsút, törékenyt jelent - ha egy 9 éves gyerek aortáját ilyen jelzővel illetik, az nem számít kórosnak (ellenben, ha tágult lett volna, az már további vizsgálatokat igényel). A szúródás sem típusos szívbetegségre, inkább mozgásszervi eredetű szokott lenni. Valószínűleg nincsen semmi gond, ha volt valamilyen EKG-eltérés, a biztonság kedvéért lehetne egy szívultrahangot nézni, mivel így, interneten keresztül nehéz szívbetegséget kizárni. Boldog babavárást kívánok!

Kérdés: 2010. augusztus 26., 16:00; Megválaszolva: 2010. augusztus 27., 18:58
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés
Vízhajtó szedése
erős szívdobogás
Hirtelen szív halál vagy infarktus...