• röntgen lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni, hogy a sima kétirányu mellkas  röntgen felvételen, hogy  különithető el a szivben -koszorúérben  - a  vérrőg és a pericardiális zsirszövet. A vérrőgnek is  és a pericardiális zsirszövetnek milyen formája van pl: kerek, ovális stb és mekkorra a méretük pl: 2 mm vagy 5 mm?  

        Annak megállapitása, hogy a sziv mérete egyszer nagyobb vagy kisebb szabad szemmel illetőleg valamilyen mérőeszközzel  történik? Ezt azért kérdezem, mert a sziv méretét  2-3  hónapon belül több méretünek  állapitották meg, egyszer kisebbnek majd nagyobbnak és ismét kisebbnek. A vizsgálatok nem ugyanazon eü intézményben voltak. 

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkas röntgen témában

        Kedves kérdező! A koszorúéren belüli vérrög sima mellkas röntgenen nem látható, kontrasztanyagos érfestéssel válik láthatóvá, a pericardialis zsírszövet a röntgenen a szív kontúrján, a szív-rekesz szögletben okozhat eltérést. A szív nagyságát többnyire a teljes mellkasátmérőhöz viszonyítva nézik, az értékelés azonban némiképp függhet a vizsgálótól, illetve technikai tényezőktől is. A szívüregek méretéről és funkciójáról a szívultrahang tud pontosabb képet adni.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-15 19:06:40; Megválaszolva: 2010. február 15., 19:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: