Palpitacio agynyugalomban

Tisztelt Doktor Ur/Doktorno,

az utobbi nehany hetben a lefekvest kovetoen par percig tarto rendszertelen szivdobogasom lesz, amit egy jellegzetes fajfajas kiser, es nagyon kellemetlen kozerzet. Nem pusztan gyorsabban, v. lassabban ver a szivem, hanem ijesztoen osszevissza.

Nem tudom semmivel osszefuggesbe hozni, nem vagyok ideges, nem vagyok kimerult sem. Okozhatja emesztesi, esetleg epe problema is a tuneteket? Ti. elegge puffadt vagyok allando jelleggel. Vercukor ingadozasra is gondoltam, de furcsa, hogy nem akkor erzem, ha ehes vagyok, vagy eves utan. Vernyomasom normalis szokott lenni, legalabbis eddig nem volt vele problemam.

Este nehezen alszom el a fent leirtak miatt, hajnaltajt gyakran ebredek ugyanerre, ugyanakkor vannak olyan napok, amikor nem jelentkeznek a tunetek.

6-8 eve voltam sziv ultrahang vizsgalaton, mivel extrasystoles panaszaim voltak. A kardiologus azt mondta, az egyik szivbillentyum "lustabb". Egy jo darabig Betaloc-ot is szedtem, de kb. egy eve nem szedem, es eddig teljesen panaszmentes voltam. A korabbi panaszaim "szimplan" hol tobb, hol kevesebb szivdobogassal, es "nem dobog a szivem" erzessel jartak, nem hasonlitottak ehhez, amit most erzek.

56 eves vagyok, nem vagyok tulsulyos, eddig egeszsegesnek ereztem magam, egy kis terdizuleti kopastol eltekintve semmifele problemam nem volt. Anyukam halalat a keringes osszeomlasa okozta, de o jelentos sulyfelesleggel rendelkezett, apai nagymamanak szivkoszoruer-elmeszesedese volt.

Sajnos ezeket a tuneteket kovetoen, masnap, dekoncentraltnak a bizonytalannak erzem magam, es kevesbe birom a terhelest is.

Milyen szivpanasz lehet az, ami pontosan piheneskor jelentkezik? Napkozben neha "atsuhan" hasonlo erzes rajtam, de sosem jut el rosszulletig, akkor is leginkabb eppen ulok. Mozgas kozben nincs ilyen erzesem sosem.

Fel fogom keresni az orvosomat termeszetesen, de erre most sajnos nincs lehetosegem, addig is szeretnem kerni a tanacsat.

 

elore is koszonom.

 

 

 

Dr. Csuth Ágnes válasza szívritmuszavar témában

Kedves kérdező! A panaszok hátterében gyakori extraszisztolék, ill. pitvarfibrilláció (pitvarremegés) állhatnak. Ez utóbbi során a pitvarok nem összerendezetten húzódnak össze, hanem koordinálatlanul mozognak, aminek következtében a kamrák is rendszertelenül fognak pumpálni - ez okozhatja a kellemetlen tüneteket. Pitvarfibrillációhoz vezethet koszorúér-betegség, billentyűbetegség (lehet, hogy a korábban lustának titulált billentyű funkciója nem megfelelő), de előfordulhat különösebb szervi eltérés nélkül is. 24 órás (Holter) EKG segíthet a ritmuszavar rögzítésében. Gyógyszeres kezelés, esetleg szívkatéteres beavatkozás (abláció), illetve a kiváltó ok kezelése segíthet a panaszok megszüntetésében, lehet, hogy vérhígító szer szedését is javasolni fogják, de ehhez kardiológiai vizsgálatra van szükség. A ritmuszavar természetének tisztázása azért is fontos, mert ha hosszabb ideig (napokon keresztül) áll fenn a pitvarfibrilláció, megnő annak az esélye, hogy a szív pitvarában vérrög keletkezzen, ami onnan elszabadulva agyi keringészavart, akár stroke-ot is okozhat. Javasolt tehát kardiológus felkeresése.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
Megválaszolva: 2009. december 08.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Lehetséges PSVT szívritmus zavar?
Kedves DR. Molnár Dóra. Az elmúlt egy évben érdekes és néha jelentkező erős és gyors szívverést érzek, de leginkább akkor jelentkezik, amikor lehajlok egy...
Mitrális prolapsus és Cavinton Forte
Tisztelt Doktornő! Kb. 25 éve megállapított grade II mitrális prolapsusom van, mellette kezelt magas vérnyomásom. Néhány évente ellenőriztetem, nem romlik és...
Kihagyó szívverés
Üdv. 1 éve jelentkezett nálam erős szívdobogás érzés, illetve időnként kihagyó szívverés, nagyobb bedobbanás, ezalatt nehezebb levegővétel. Sajnos a...
Elektrofiziológiai vizsgálat
Jónapot kívánok doktornő, szeretném megkérdezni, hogy magánúton elektrofiziológiai vizsgálat magyarországon végeznek e vizsgálatot s hol? 82 éves nagymamám 1...
Emésztés okozta ritmus zavar ?
Tisztelt Doktor Úr! Elég egy érdekes jelenséggel fordulok Önhöz . Már egy ideje gond van a belemmel/emésztesemmel, voltam sok vizsgálaton minden negatív ....
Szívritmuszavar vagy pánikbetegség?
Tisztelt Doktornő! 4 héttel ezelőtt kezdődött nálam, hirtelen a semmiből előjövő, mellkasi fájdalom, nehéz légzés, végtagzsibbadás, erős fájdalom a hát bal...