EKG értékek jelentése

Kedves Doktor Úr/ Nő! A minap az üzemorvosom csinált EKG vizsgálatot, és beutalt szívultrahangra, mert az eredmények alapján szerinte a szívem bal oldala nagyobb, mint a másik. Ezt írta a beutalómra: I. R 13 mm III. QS 10 mm. Szeretném megtudni, hogy ezek az adatok pontosan mit jelentenek, mert azt nem mondta meg. Előre is köszönöm! Zsuzsanna

WEBBeteg szakértő válasza EKG témában

Kedves kérdező! Az üzemorvos az EKG alapján a bal kamra falának megvastagodását gyanítja. A leírt számok a különböző elvezetésekben a kamra elektromos tevékenységére utaló hullámok nagyságát jelölik (a vastagabb izomtömeg nagyobb elektromos jelet ad le): az I. elvezetésben az R-hullám 13mm-es (ez önmagában nem meríti ki a bal kamra hypertrophia kritériumait), a III. elvezetésben egy 10mm-es QS-hullám látható (ez lehet csak alkati eltérés is) . Ne izguljon, valószínűleg nem lesz komolyabb eltérés az ultrahang során.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 14.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Negatív T hullám az EKG-n
Mobil EKG ajánlás
Férfi 32 éves 193cm 106kg. Ismert betegségeim Pánikbetegség: Sertadepi 2x50mg Tachycardia Nebivovol 0,25mg Colitis Ulcerosa: Pentasa 2g, Cortiement 9mg...
EKG kiegészítő szakvélemény
Tisztelt Doktornő! Az alábbi EKG lelet készült, ami alapján a háziorvosom szívritmus szabályzót írt fel. Szeretném ezt a leleltet egy kardiológusnak is...
Infaktus gyanú?
Tisztelt Doktornő! 33 éves férfi vagyok. 2 éve mellkasi fájdalom miatt mentő vitt el az SBO-ra. Ott nem találtak semmit, túlhajszoltság, stressz,...
EKG felvétel értelmezése
Tisztelt Doktornő! A csatolt felvételen látható valami baj? Mi az a j pont emelkedés? Valahol azt olvastam, hogy hirtelen szívhalál lehet a vége.
Szokatlan EKG: aggódjak?
4 éve átestem egy tüdővéna transzpozíciós műtéten, viszont továbbra is, egyre gyakoribb és kellemetlenebb ritmuszavarokkal küzdök. A csatolt ekg egy 3 hetes...