EKG-lelet

Tisztelt Doktornő!

48 éves nő vagyok, évek óta (több kevesebb sikerrel) kezelt magasvérnyomással. Kissé túlsúlyos vagyok, nem dohányzom, alkoholt nem fogyasztok, kávét is csak napi 1-et.

Ma kardiológiai vizsgálaton voltam, ahol  most  csak EKG-t csináltak, és további vizsgálatokat írtak elő (terheléses EKG, szívultrahang, TSH, FT4) , de ezekre várnom kell egy hónapot.

Addig is szeretném, ha elmagyarázná a mai EKG-m eredményét:

s. tachycardia, PQ 0, 16  QRS 0, 08  V4-6-ban jelzett asc. jellegű STD, post T-k, egyebekben isoel ST-k, pos T-k.

A ma kiírt gyógyszereim: 2x5 mg Concor, reggel 1 Apadex, 2x5 mg Cardilopin.

 

Válaszát köszönöm: Eszter

 

WEBBeteg szakértő válasza EKG témában

Kedves Eszter!

Az EKG-n nincs különösebb eltérés a szapora pulzusszámtól eltekintve.

(A s.tachycardia arra utal, hogy normál ingerképző helyről indul ki a ritmus, csak gyorsabb a kelleténél. A PQ idő a pitvarról kamrára történő ingervezetést, a QRS a kamrai ingerületterjedés idejét jelöli, a megadott értékek normálisak. A V4-6-ban leírt kis eltérés is a szapora pulzus eredménye, nem kóros.)

A szapora pulzus hátterében állhat pajzsmirigy-túlműködés is (emiatt kérik a vérvételt TSH-fT3-fT4-re) , a Concor pedig a pulzuscsökkentést szolgálja.

 Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. július 01., 13:20 ;Megválaszolva: 2009. július 01., 13:20
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
EKG felvétel
Tisztelt Doktornő! A csatolt felvételen látható valami baj? Mi az a j pont emelkedés? Valahol azt olvastam hogy hirtelen szívhalál lehet a vége.
EKG értékelés kérdés (emelt J...
Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a csatolt nyugalmi EKG felvétel rendben van-e, vagy lát valami rendellenességet benne? (A...
Kiértékelés
Tisztelt Doktornő! EKG eredményemmel kapcsolatban kérdezem, mit jelent az alábbi: 77/min prog SR, balra du. R tengely normátvezetés, V 3-6-ig jelzett ST...
Ekg felvétel
Üdvözlöm! Lányomnak többször is készítettúnk iphone watch karórával ekgt, mert sokat szédül, fáradékony. (voltunk háziorvosnál, vitaminokat...
Ekg eredmény
HR: 99 Pd: 94 ms PQ: 130ms QRS: 98ms QT: 362MS QTCB: 464ms ST: 92ms TD: 172ms P ax: 30 QRS ax: 48 T ax34 QRS-T ax (3D) 17