Ritmuszavar?

Én egy 21 éves fiú vagyok. A problémám kb. 5éve kezdődött. A tünetek a következők: szapora szívverés, ritkán melkasifájdalom, malyd a roham elmúltával gyomor fájás.néhány másodpercig fulladás. Ez kb. 5-30 percig tart a roham. 3-4 havonta fordul elő. kb. 2éve voltam kardiológusnál, ahol nem találtak lényeges elváltozást. A roham fokozatosan alakul ki. Mozgás hatására enyhülnek a panaszok. Komolyan vegyem ezeket a panaszokat? Válaszát köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza szívritmuszavar témában

Kedves kérdező! Bár történt korábban kivizsgálás, a nyugalmi EKG-n nem feltétlenül észlelhető eltérés, ha a panaszok hátterében valamilyen ritmuszavar áll. Jó lenne "objektivizálni" a panaszokat, kimutatni, hogy tényleg gyorsabban ver-e ilyenkor a szív (esetleg csuklón történő puzusszámolással vagy vérnyomásmérővel lehetne ezt pontosítani), vagy csak enyhe sinustachycardia (a normál ingerképző rendszer pl. stressz hatására gyorsabban működik) okozza ezt az érzést. A legjobb az lenne, ha sikerülne EKG-t húzni a panasz alatt, Holter (=24 órás EKG) valószínűleg a 3-4-havonkénti előfordulás miatt nem visz előrébb, de egyre több helyen elérhető esemény Holter vagy transztelefonos EKG, ami segíthet a rögzítésben. A fokozatos indulás és megszűnés miatt nem valószínű, hogy komoly eltérés lenne a háttérben, de ez alapján nem lehet kizárni a ritmuszavarokat.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. június 28.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Lehetséges PSVT szívritmus zavar?
Kedves DR. Molnár Dóra. Az elmúlt egy évben érdekes és néha jelentkező erős és gyors szívverést érzek, de leginkább akkor jelentkezik, amikor lehajlok egy...
Mitrális prolapsus és Cavinton Forte
Tisztelt Doktornő! Kb. 25 éve megállapított grade II mitrális prolapsusom van, mellette kezelt magas vérnyomásom. Néhány évente ellenőriztetem, nem romlik és...
Kihagyó szívverés
Üdv. 1 éve jelentkezett nálam erős szívdobogás érzés, illetve időnként kihagyó szívverés, nagyobb bedobbanás, ezalatt nehezebb levegővétel. Sajnos a...
Elektrofiziológiai vizsgálat
Jónapot kívánok doktornő, szeretném megkérdezni, hogy magánúton elektrofiziológiai vizsgálat magyarországon végeznek e vizsgálatot s hol? 82 éves nagymamám 1...
Emésztés okozta ritmus zavar ?
Tisztelt Doktor Úr! Elég egy érdekes jelenséggel fordulok Önhöz . Már egy ideje gond van a belemmel/emésztesemmel, voltam sok vizsgálaton minden negatív ....
Szívritmuszavar vagy pánikbetegség?
Tisztelt Doktornő! 4 héttel ezelőtt kezdődött nálam, hirtelen a semmiből előjövő, mellkasi fájdalom, nehéz légzés, végtagzsibbadás, erős fájdalom a hát bal...