Ritmuszavar?

Én egy 21 éves fiú vagyok. A problémám kb.5éve kezdődött. A tünetek a következők: szapora szívverés, ritkán melkasifájdalom, malyd a roham elmúltával gyomor fájás.néhány másodpercig fulladás. Ez kb.5-30 percig tart a roham.3-4 havonta fordul elő. kb.2éve voltam kardiológusnál, ahol nem találtak lényeges elváltozást. A roham fokozatosan alakul ki. Mozgás hatására enyhülnek a panaszok. Komolyan vegyem ezeket a panaszokat? Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szívritmuszavar témában

Kedves kérdező!

Bár történt korábban kivizsgálás, a nyugalmi EKG-n nem feltétlenül észlelhető eltérés, ha a panaszok hátterében valamilyen ritmuszavar áll. Jó lenne "objektivizálni" a panaszokat, kimutatni, hogy tényleg gyorsabban ver-e ilyenkor a szív (esetleg csuklón történő puzusszámolással vagy vérnyomásmérővel lehetne ezt pontosítani) , vagy csak enyhe sinustachycardia (a normál ingerképző rendszer pl. stressz hatására gyorsabban működik) okozza ezt az érzést. A legjobb az lenne, ha sikerülne EKG-t húzni a panasz alatt, Holter (=24 órás EKG) valószínűleg a 3-4-havonkénti előfordulás miatt nem visz előrébb, de egyre több helyen elérhető esemény Holter vagy transztelefonos EKG, ami segíthet a rögzítésben.

A fokozatos indulás és megszűnés miatt nem valószínű, hogy komoly eltérés lenne a háttérben, de ez alapján nem lehet kizárni a ritmuszavarokat.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. június 28., 11:07; Megválaszolva: 2009. június 28., 11:07
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Extrasystole vagy ritmuszavar?
Torokszorítás és légszomj
Tisztelt Doktornő! Több éve sajnos hipochonder és pánikbeteg vagyok. Tavaly novemberben elkaptam a covidot, kétoldali tüdőgyulladással, de...
Mitralis prollapsus
Szívdobbanás kihagyás
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Olyan problémám lenne, hogy az utóbbi időben hetente többször is kihagy a szivem és utánna torokszorító érzésem van. Ez...
Vélemény?
Tisztelt Doktor Nő! Következőben kérném szíves segítségét: kb 2000-be mitralis prolapsus fedezték fel,, akkor még semmi gondom nem volt csak...