• Troponin és pulzus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm. 39 éves nő vagyok. Két hete szegycsonti szorító fájdalommal SBO-ra kerültem, ahonnan 0.33 troponin miatt kardiológára fektettek.
        Többször visszamért értékek 0.20-0.37 között mozogtak.
        A vélemények az orvosok között megoszlottak, 4 nap után hazakerültem. Mi okozhatta ezt a troponin értéket, kóros-e, kell-e ezzel foglalkoznom?
        Terheléses vizsgálatot  végeztek, ami negatív lett, bár az első 5 percben a pulzusom nem változott, a vérnyomásom pedig még csökkent is.
        A pulzusom évek óta 80-95 között volt normál közeli vérnyomással, mostanában, a rosszullétem óta 50-65 között van, alacsony vérnyomással.
        Gyógyszert nem szedek, életmódváltás nem volt, ami a változást magyarázná, a testtömegindexem 29-30 között van folyamatosan. Mi lehet akkor az oka ennek a nagymértékű csökkenésnek?
        Köszönettel

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves kérdező!

        A troponin vérszintje többnyire szívizom-károsodás esetén emelkedik meg, azonban jó lenne tudni, troponin T-t vagy I-t vizsgáltak, és az adott laborban milyenek a referenciaértékek (ill. milyen mértékegységben adják azt meg, pl. a nálunk használatos normálérték tízszerese az Ön által leírt 0,33-as érték), mivel ez laboronként, a használt teszttől függően eltérő lehet.

        Az sem utolsó információ, néztek-e más laborokat (CK, LDH), történt-e ultrahang, milyen volt az EKG. Mellkasi fájdalom és emelkedett troponin szívizom-elhalásra, infarktusra utalhat, de a troponin szintjét ritmuszavarok, szívelégtelenség, veseelégtelenség, bizonyos autoimmun betegségek is megemelhetik, és mellkasi fájdalmat is okozhat számos egyéb eltérés (mozgásszervi ok, reflux).

        Bár a terheléses EKG jó lett (kérdés, mekkora volt az a bizonyos vérnyomás-csökkenés), ha a troponin pozitív volt, további vizsgálatok indokoltak. Ha a troponin-érték nem volt emelkedett, szívizom-károsodás kizárható volt, nem valószínű, hogy a pulzus- és vérnyomáscsökkenés összefüggésben van a korábbi rosszulléttel, azonban ha ez panaszokat okoz, kontroll javasolt.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-04-21 09:55:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 06:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés