• Vizhajtó

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

        Az egyik családtagom alapbetegsége magas vérnyomás, majd szívelégtelenség és társult mellé cukorbetegség is. Szedi a gyógyszereket / Betaloc Zok, Co-renitec, Amlipin10mg,Rytmonorm300mg/, nem kap semmilyen vizhajtó gyógyszert, nagyon dagadnak az alsó végtagjai, a kezelő Orvos szerint nem kell vizhajtó , mivel a gyógyszereinek van ilyen hatása.Az lenne a kérdésem, hogy ez helyénvaló -e, vagy kérjen az Orvastól enyhe vizhajtót?

        Tisztelettel: Bogo

        WEBBeteg szakértő válasza a ödéma témában

        Kedves kérdező!

        A Co-Renitec-ben valóban van vízhajtó komponens (hydrochlorothiazid), de ez bizonyos esetekben nem mindig elég. Maga az amlipin is okozhat egy kis lábdagadást, érdemes lenne azt is végiggondolni, nem ezzel hozható-e összefüggésbe a tünet? Természetesen az is számít, milyen fokú ez a dagadás, milyen a szív funkciója, a vesefunkció, növekszik-e a testsúly. Szívelégtelen betegeknél gyakran gyülemlik fel folyadék, de a meggondolatlan vízhajtószedés sem veszélytelen, ionzavarhoz, alacsony káliumszinthez vezethet, emiatt káliumpótlás javasolt.

        Csökkent kamrafunkció mellett szóba jöhet még a kezelés kiegészítése Verospironnal, melynek szintén enyhébb vízhajtó hatása van, és inkább kissé emeli a káliumszintet, de masszívabb lábdagadás, nagyobb mennyiségű folyadék-visszatartás mellett esetleg heti 1-2 alkalommal erősebb vízhajtó, Furosemid is megpróbálható lenne.Ezek azonban csak tippek, a beteg aktuális állapotát nem ismerem.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-04-08 20:49:12; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 12:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: