• Szívesen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/nő! EKG- ban érdekes dolgokat látok, vacak-e? T-kQ: 0.17. Igen lapos, pos. P12, igen lapos neg. P3. Balra dev. e. t. T12 pos, T3 lapos neg Isoel. ST-k V1-ben laposabb neg V2-től pos. T-k, isoel. átm.V4-benIII-ban positionalis QS (a VFben rs)Köszönöm előre is.

        WEBBeteg szakértő válasza a EKG lelet témában

        Kedves kérdező!

        Első ránézésre nem tűnik "vacaknak". Az első paraméter gondolom PQ akart lenni, ez az ingerület pitvarokról kamrákra történő terjedését mutatja, ez teljesen normális érték. A P-hullámok a pitvar elektromos aktivitását jelzik, az, hogy laposabbak, nem feltétlenül kóros (utalhat esetleg ionzavarra, de akkor más eltérés is lenne), a III-ban észlelt negatív P-t jó lenne látni (ha itt negatívnak írják, valószínűleg másutt, II-aVF-ben is negatív lenne, ez ingerképzési zavart jelezhet). A bal tengelydeviációnak sok oka lehet, okozhatja a kamrafal megvastagodása, vezetési zavar is. Az isoelektromos ST-k normálisak, azt jelenti, nincs akut infarktusra, keringési zavarra utaló jel. A pozícionális QS azt jelenti, hogy az az eltérés, mely bizonyos esetekben felvetné régebbi infarktus gyanúját, mély belégzésre eltűnik, ez sem számít kórosnak.


        Önmagában a leírás alapján nehéz értékelni, de figyelembe kell venni a korábbi EKG-kat és a beteg panaszait is.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-04-05 21:24:34; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 09:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés