• Kardiológiai betegségek esetleges összefüggései

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szép Jónapot Kívánok!

        Van-e összefüggés a non-sustained polymorph kamrai tachycardia,a malignus tachycardia és a Brugada syndroma között?

        4 évvel ezelőtt állapították meg a non-sustained polymorph kamrai tachycardiat első fokú AV blokk diagnózist.Két év elteltével malignus(?) lett.

        A Brugada syndromáról olvastam,melynek tünetei kisértetiesen hasonlítanak a nsVT-re.

        Köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a szívritmuszavar témában

        Kedves kérdező!

        A non-sustained (nem tartós) jelző azokra a kamrai tachycardiákra vonatkozik, melyek 30 másodpercen belül szűnnek, a sustained (tartós) tachycardiák ennél tovább tartanak. Malignus (rosszindulatú) jelzőt azok a ritmuszavarok kapnak, melyek hosszabb fennállásúak, megjelenésük keringés-összeomlással (eszméletvesztéssel, hirtelen szívhalállal) járhat.


        A kamrai tachycardiák lehetnek monomorfak (ilyenkor az EKG-n minden "ütés" egyformán néz ki), illetve polymorfak (az ütések alakja különféle). Ilyen ritmuszavart több tényező is okozhat, pl. a kálium alacsony vérszintje, különféle gyógyszerek, keringési zavar, ill. örökletes ioncsatorna-betegségek. Ezek kiértékelésében aritmológiai szakrendelés az illetékes.

        A fent említett ioncsatorna eltérésekhez tartozik a Brugada-szindróma is, melynek jellegzetes EKG-jelei lehetnek, illetve ezek az EKG-eltérések bizonyos gyógyszerek segítségével előhívhatók. A Brugada szindróma gyakran vezet kamrai ritmuszavarokhoz.

        Ha ilyen komoly diagnózisok születtek, kezelőorvosa bizonyosan igyekezett felderíteni a kiváltó tényezőket (hiszen ezek befolyásolják a kezelési lehetőségeket is), és így elképzelhető, hogy a Brugada is felmerült, mint lehetséges ok (pl. ha a családban halmozottan fordultak elő kamrai ritmuszavarok vagy hirtelen szívhalál). A ritmuszavar természetéről azonban kezelőorvosa tud legpontosabban információt szolgáltatni.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-21 21:18:01; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 10:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: