• Mennyire nagy a baj?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.nő/Úr/! Én egy 18 éves lány vagyok,és a betegségem veszélyéről szeretnék kérdezni.Valójában ugy történt ez az egész,hogy egy nyaraláson 3hónapja rosszul lettem,pulzusom 160-170lett, szívtáji,és mellkasi szorítást éreztem.Azóta MINDEN NAP visszatérő tünetek ezek,és egyre jobba fokozódik a fájdalom is.Két és fél hónapja vizsgálatok folynak.De a legelső amit megállapítottak...RÁNÉZÉSRE a pánik szindróma volt.Ahány orvos,annyiféle választ kaptam ennek valószínűségéről,és egyéb más betegségekről.Három hónapja történt az is hogy kullancs csípett meg,és akkor azt mondták hogy pár hónapon belül rosszullét,láz,akár szívritmuszavar is jhelentkezhet,ami persze jelentkezett is.A 24órás gép(holter)levétele után megállapították hogy komoly szívritmuszavarom van.Leletre ez van írva:Normofrekvens sinus alapritmus.Elenyésző SVES aktivitás.Több alkalommal lép föl max. 4 cyclus erejéig Mobitz II typusu A-V blokk.Kritikus bradycardia 2"-t meghaladó pausa nem alakul ki.Számos alkalommal lép föl T hullám (mit jelent?) inversio-reversio,egy alkalommal anginiform panaszokat rögzít a paciens erre az időszakra esően eseménynaplójában.Significans ST depressio nem mutatkozik a registratumon.Rövid tartamu transiens II.foku A-V blokk,jelentős vegetatív tonusváltást jelző repol.zavar,significans ischaemia nélkül......Mind ez után halk syst.zörej hallatszott a mitr.felett.Így sor került szív ultrahangra is,ahol kiderültek a következők:Fiziológiás méretű szívüregek.A mellső mitralis billentyű egyenletesen megvastagodott,kissé prolabál(mit jelen ez?).Jelzett MI. Jó szisztolo-diasztolés bal kamra funkcio.Enyhe hyperkinesis.Segmentalis afalmozgás zavar,pericardiális folyadék,kóros intracardialis képlet ill.vegetatio nem látható.Bal pitvar:28*39 mm , jobb pitvar:20*39 mm , jobb kamra 20 mm.Ejectios fractio /Teich/ : 79% -->(ez mit jelent?).... Én először is nagyon nagyon nagyon megköszönném ha csak annyit kaphatnék válaszként hogy mennyire kell félnem,illetve mennyire veszélyes ez a dolog,esetleg az élettartamot befolyásolja e,vagy hogy rosszabodhat e ,ha igen akkor milyen mértékben,esetleg műtétre kell e számítani...Nagyon szeretnék választ kapni,mindazért,mert egyértelműen félelem érzésem van,és nagyon aggódom mind ez miatt.(A "mit jelent ez"-t ahova odaírtam,érdeklődnék utánna)....Csak sajnos,a környéken,és egyes helyeken ahol vizsgáltak,annyit kaptam válaszként,hogy hát ez önre nem tartozik,nincs időnk a magyarázkodásra,sietnünk kell...Tehát,remélem tetszenek érteni a kérésem....Kérem segítsenek.Nagyon sok köszönettel:egy aggódó 18-éves lány...

        WEBBeteg szakértő válasza a szívritmuszavar témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ezen leírt lelet súlyos elváltozást - mely az Ön életét befolyásolná és műtétet tenne szükségessé - nincs. A szív betegségei nem ugyanazon állapotban maradnak, idővel általában súlyosbodhatnak. Önnek nagyon enyhe ritmuszavart írt le a 24 órás EKG vizsgálat, mely miatt különösebb teendőre nincs szükség. Az, hogy a szívultrahangon kissé prolabált a mitrális billentyű annyit jelent, hogy kissé túlcsapódik, de ez nem súlyos fokú, életveszélyt nem jelent. Amennyiben erős mellkasi panaszai vannak, a későbbiekben a megismételheti a vizsgálatokat. Azon kérése, hogy magyarázzuk el a kifejezéseket nagyon  bonyolult, hiszen ezen kifejezések megértéséhez egész szakkönyveket kellene elolvasnia és elsajátítania.

        Dr. Palotás Lehel szívsebész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-05 23:25:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 11:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés