Ez mitralis prolapsus vagy nem?

Tisztelt Doktor nő! Egy 19 éves fiatalember vagyok és az utóbbi időben két kardiológiai vizsgálaton is voltam. Ezek rutinvizsgálatok voltak. Az elsőn mindent rendben találtak, viszont enyhe Mitralis prolapsust álapított meg az orvos, ami csak a mellső billentyűt érintette. A következő vizsgálaton ami 1-2 hónappal később volt amit egy másik szakorvos végzett nem látták a prolapsust. Ezelőtt sohasem volt semmi probléma a szívemmel, szívzörejt sohasem hallottak, az első vizsgálaton sem, az ekg is rendben volt. A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatta az első vizsgálat eredményét? Vagy esetleg a második vizsgálat volt téves? Valamint, ha valóban Mitralis prolapsus áll fennt, akkor ezután is sportolhatok? Vagy tovább romolhat? Egyéb problémám nincs. Köszönöm a választ!

Dr. Molnár Dóra válasza szív ultrahang lelet témában

Kedves Kérdező, a leírás alapján nincs komoly szívbillentyű betegsége, az enyhe prolapsus megítélése pedig függhet például az aktuális pulzus számtól, illetve a vizsgáló tapasztalatától. A leírtak alapján nem látok okot aggodalomra, sportolást a fentiek nem befolyásolják.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. április 02., 13:31; Megválaszolva: 2022. április 08., 14:26
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lelet értelmezése
Hozott EKG: SR, bal t.á., fr: 78/min, PQ, QRS norm., V4-V6-ig jelzett STD és poz. T-k. Echo: Aorta gyök: 31 mm Bal pitvar keretszm. D: 39 mm Bal kamra...
Szívbillentyű betegség
Mistralis prolapsus lelet
Tisztelt Doktor Nő! Szeretném, ha véleményt mondana a kardiológia szívultrahang leletemről. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Nagy...
Kardiológiai vizsgálat eredménye
Tisztelt Doktornő! A nemrégiben készült kardiológiai kivizsgálás alapján a Doppler vizsgálat kimutatott bizonyos rendellenességeket. A kérdésem...
Bal kamra hipertrófia