Szívritmuszavar vagy Pánikbetegség

Tisztelt Doktornő! 4 héttel ezelőtt kezdődött nálam, hirtelen a semmiből előjövő, mellkasi fájdalom, nehéz légzés, végtagzsibbadás, erős fájdalom a hát bal felén, lapocka magasságában és a mellkas bal felén, ami a nyakba sugárzott ki bal oldalt. Sürgősségire rohantam egyből, ahol vérvétel után a laborból megállapítva nem találtak semmit. Ezt követte 3 napos émelygés, étvágytalanság, hányinger, gyengeség. A nehézlégzés és a légszomj illetve a hát bal felén és a mellkasból nyakba kisugárzó fájdalom továbbra is megmaradt, ami időszakosan jött elő. Ilyen rosszullétet mindig több napig tartó hányinger és émelygés és gyomorfájdalom és étvágytalanság követ, ami ha enyhül és múlni kezd, újra rám tör a mellkasi fájdalom és a nehézlégzés és a gyengeség. Továbbá állandósult mára az az érzés, amikor valaki nagyon izgul valami miatt, csak nálam meg van ez nyugalmi állapotban is, 50-es pulzus mellett. Időközben Covidos is lettem, az első rosszul lét után 4 nappal. Két Astra oltás után és egy 2020-as Covid betegség után másodjára. A betegség különösebb panasz nélkül lefojt. Rendszeresen jártam edzeni, heti 5 napot súlyzós és kardió edzéseket is csináltam. Azóta abbahagytam az edzést, mert azt vettem észre, hogy terhelésre erősödött az émelygés, a gyengeség és a légszomj. Ma már az is megterhelő, ha lemegyek a kutyával egy rövid sétára. A mai napon mértem reggel a vérnyomásomat a rosszullét kezdetekor. Akkor mértem 123/54-es vérnyomást, 52-es pulzussal. Ezt követően óránként mértem, 127/61, 126/55, 132/63, 112/63, 122/57. A pulzusom végig 52 és 55 között mozgott. Kórelőzmény, hogy 2021 őszén köhögés kezdődött nálam, főleg akkor amikor elfeküdtem este az ágyban. A Mellkasröntgenen megállapították, hogy az Mko. parciálisan foltos, halvány transparentiacsökkenés volt látható, mely kezdődő beszűrődésnek felelhet meg. Erre írtak fel Miflonide inhalációs port Januárban, aminek szedése közben jelentkezett minden probléma. Közben 5 mg Bisoprololt is szedek 2013 óta, mivel megállapítottak nálam ritmuszavart. A Holter monitorozás eredményeként megállapítottak nálam 20563 tachycardiás ütést és 9866 bradycardiás ütést és 1554 izolált szupraventrikuláris ütést és 6 páros ütést, 24 óra alatt. 2016-ban visszamentem, mert jelentkeztek a ritmus zavar a gyógyszer szedése mellett is. Ekkor az újabb 24 órás Holter monitorozás eredményeként megállapítottak 803 tachycardiás ütést és 52333 bradycardiás ütést és 22 izolált szupraventrikuláris és 1 páros ütést. Ekkor javasolták az 5mg Bisoprolol 10mg-ra emelését. Ezt azonban nem tartottam, mert a 10mg mellett még rosszabbak voltak a panaszok. Azóta időszakosan hol 5mg, hol ennek a felét szedtem. Volt időszak amikor elhagytam teljesen. Időpontom van kardiológiára, Pulmonológiára és vérvételre is, de jó lenne addig hallani egy kardiológus véleményét a kérdésről. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Ádám

Dr. Molnár Dóra válasza szívritmuszavar témában

Kedves Kérdező! 4 héten belül volt COVID-os , ez még állhat az újabb panaszok hátterében, az intenzív sportot valóban ne erőltesse egyelőre.

A korábban is fennálló panaszok oka számomra nem világos, lehet, hogy a tüdőprobléma minden bajnak az alapja. Vizsgálatokig kimélő életmód, koffein bevitel minimalizálása javasolt . Leletek birtokában lehet csak pontosabb véleményt mondani.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. március 01., 14:48; Megválaszolva: 2022. március 04., 23:30
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kihagyó szívverés
Elektrofiziológiai vizsgálat
Ritmuszavar
Szívritmuszavar
Szívritmuszavar
Tisztelt Doktornő! Jó napot kívánok! Kb 3-4 éve észrevettem,hogy van valamiféle szívritmuszavarom! Eddig szinte mindig csak nyugalmi állapotban...