Ritmuszavar

Üdvözlöm! A panaszaim körülbelül 3 évvel ezelőtt kezdődtek. Időnként úgy érzem, mintha a szívem kihagyna egy ütemet és egy nagyobbb dobbanással térne vissza. Ez néha kifejezetten erős ütést jelent, néha alig valamit. Elalvás előtt gyakran van erős szívdobogás érzésem is. Olyan, mintha az étkezéshez is kapcsolódna, evés után, ha éhgomorra szénsavasat vagy savanyút iszok, gyakrabban jön elő. A tünet teljesen rendszertelenül jelenik meg, van hogy akár hónapokig nem jelentkezik, aztán akár naponta 15-20x is, majd megint eltűnik. Ájulás, eszméletvesztés sohasem történt. Kétszer jártam kardiológiai szakrendelésen, a nyugalmi EKG-m és a szívultrahangom egyaránt negatív volt. A probléam csak az, hogy mivel sokáig nem jelentkezik, mindkét alkalommal tünetmentes időszakban voltam orvosnál, éppen ezért Holtert sem tudtunk feltenni. Ma reggel tünetes voltam és jobb híján egy sport szívmonitorral tudtam EKG-pillanatképeket készíteni a problémámról. Tudna tanácsot adni, hogy ez mi lehet, mennyire kell tőle megijednem és mit tegyek?

Dr. Molnár Dóra válasza szívritmuszavar témában

Kedves Kérdező! Az EKG-n a normál szinusz ritmus mellett extraszisztolé (nem sorban jövő ütés) és szinusz arritmia is láthatóak. A vizsgáló kardiológushoz a felvétellel (jó minőségű) menjen vissza, és akkor meg tudják beszélni, hogy mi a teendő. Addig is javasolt kálium és magnézium szint ellenőrzés, szükség esetén ionok pótlása. Gyomor feszülés, kialvatlanság, stressz, sok koffein, vagy alkohol is okozhat ritmuszavarokat többek között, ha van ilyen tényező, érdemes kiküszöbölni lehetőség szerint. Jobbulást kívánok! Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. február 14., 12:39; Megválaszolva: 2022. február 20., 12:36
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kihagyó szívverés
Elektrofiziológiai vizsgálat
Szívritmuszavar vagy Pánikbetegség
Szívritmuszavar
Szívritmuszavar
Tisztelt Doktornő! Jó napot kívánok! Kb 3-4 éve észrevettem,hogy van valamiféle szívritmuszavarom! Eddig szinte mindig csak nyugalmi állapotban...