Kardiológiai vizsgálat eredménye

Tisztelt Doktornő! A nemrégiben készült kardiológiai kivizsgálás alapján a Doppler vizsgálat kimutatott bizonyos rendellenességeket. A kérdésem csak az lenne, hogy ezek mennyire súlyosak illetve a jövőben ez mennyire okozhat komoly problémákat? Hasi Ultrahang, mellkas röngten és terheléses vizsgálaton is voltam amik mind negatívak lettek. A vérnyomásom a mostani gyógyszerrel helyreállt viszont még szoktam érezni erős szívdobogást, viszont a vérnyomásom ekkor is 140/90 alatt mozog, 60-90 pulzussal. A lelet: Status: Korpulens alkat, icterus, cyanosis nincs. Nyaki vénák nem teltek. Pulmo felett puhasejtes légzés, pangás nincs. Tonusos ritmusos szívhangok, basison ejectios click. Has: puha, betap. hepar, lien nem tap. Oedema nincs. RR: 180/100 hgmm T: 36,3 °C EKG: sinus ritmus , 86/min fr., norm átvezetési idő, PQ: 134 ms., QRS: 124 ms., QTc: 431 ms. ST I-avl ST izo, T poz, ST II- min süllyedt T poz, ST III izo, T lapos poz, avf ST izo, T poz, V1-3 ST min elev. asc V4-6ig ST izo, V2-6ig t poz. ECHO: Aorta gyök: 31 mm, bal pitvar: 37 mm, Aorta bill. megnyílása: 23 mm Mitralis billentyű vékony, jól mozog. Hátsó vitorla tükörkép mozgású, prolapsus nincs. Bal kamra: Dd: 56 mm, Ds: 35 mm, IVS: 12 mm. Hátsó fal: 12 mm. EF: 68 % 2 D-vel: Jó bal kamrai systoles funkció. Körülírt bal kamrai falmozgászavar jelenleg nem észlelhető. Mitralis beáramlási görbe relax. zavart jelez. Color Dopplerrel: Jelzett Mitralis regurg., Jelzett Tricusp. insuff., Aorta bill. keresztül Vmax: 1,5 m/s. DG: Hypertonia Cor hypertonicum Mellkasi fájdalom syndroma Obs ad ISZB A válaszát előre is köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza szív ultrahang lelet témában

Kedves Kérdező! Az enyhe eltérések a magas vérnyomás következményei, ennek rendezésével ez orvosolható. A billenyűkön enyhe áteresztés tapasztalható, de ez nem kóros. A szívdobogás érzés okának tisztázására 24 órás EKG monitorozás (Holter) javasolt. A gyógyszer szedés mellett egészséges életmód megtartása is fontos a további problémák elkerülésésre.

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. december 05., 20:03; Megválaszolva: 2021. december 13., 22:16
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lelet értelmezése
Hozott EKG: SR, bal t.á., fr: 78/min, PQ, QRS norm., V4-V6-ig jelzett STD és poz. T-k. Echo: Aorta gyök: 31 mm Bal pitvar keretszm. D: 39 mm Bal kamra...
Ez mitralis prolapsus vagy nem?
Tisztelt Doktor nő! Egy 19 éves fiatalember vagyok és az utóbbi időben két kardiológiai vizsgálaton is voltam. Ezek rutinvizsgálatok voltak. Az elsőn...
Szívbillentyű betegség
Mistralis prolapsus lelet
Tisztelt Doktor Nő! Szeretném, ha véleményt mondana a kardiológia szívultrahang leletemről. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Nagy...
Bal kamra hipertrófia