Pulzusnyomás

Tisztelt Doktornő, két különböző intézményben végzett echocardiografias vizsgálat alapján is hyperkinetikus keringést állapítottak meg nálam enyhe mitrális és háromhegyű billentyű regurgitációval, valamint magas pulzusnyomást. Legtöbbnek 43Hgmm-et mértek. Az egyik echocardiográfiás vizsgálaton leírták még, hogy a mellső mitrális billentyű megvastagodott, a hátsó vékony. A tricuspidalis billentyű vékony. A másik echocardiografias vizsgálaton csak TI regurgitatiot említenek, mégis azt írják, hogy a billentyűk épek. Más problémát nem találtak. Ezek következtében TEE vizsgálatra is elküldtek, aminek leletén egy mondatot nem tudok megérteni. “TI hiányában kisvérköri nyomás nem mérhető.” Pedig ezért végezték el a vizsgálatot. Akkor most még sincs regurgitáció és magas pulzusnyomás? (Erről semmit nem írnak a leleten, sem azt hogy van, sem azt, hogy nincs.) És a billentyűkről is csak annyit írnak hogy ép billentyűk. Akkor mégsem megvastagodott/vékony? Miért csak akkor tudnak pulzusnyomást mérni ha van TI? Én úgy tudtam, hogy bárkiét meg lehet mérni, becsülni ezekkel a vizsgálatokkal. Valamint érthetetlen számomra, hogy ezzel le is lett zárva az ügy. Pulmonológián is annyiban lett hagyva, a papíromon ez szerepel: “A légzésfunkciós vizsgálat obstructiot nem igazolt. A számértékek némi emphysemára utalnak, ezt azonban sem a görbelalakok, sem a klinikum nem támogatja. A panaszok leginkább psyches eredetre utalnak.” Úgy érzem csak azért nem járnak jobban utána ezeknek a “furcsaságoknak’, mert szerintük nem vagyok elég idős ahhoz, hogy problémám legyen. Aggódom. Válaszát nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szív ultrahang lelet témában

Kedves Kérdező! Valószínűleg a pulmonális nyomásról van szó, és nem pulzus nyomásról.

Sajnos ez tényleg nem mérhető a háromhegyű (tricuspidalis) billentyűn visszafolyó véráramlás regisztrációja nélkül. TEE vizsgálat lehet a mérvadó, esetleg előző vizsgálat során más áramlás vetült a mérési sávba. Javaslom , hogy egy független, hagyományos, mellkason keresztüli harmadik ultrahang vizsgálatot végeztessen a probléma tisztázására.

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. április 30., 12:54; Megválaszolva: 2021. május 02., 08:54
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal kamra hipertrófia
Pulzusnyomás II.
Szívbetegség
Tisztelt Doktornő Voltam ekg, szívultrahang, és 24 órás ekg vizsgálaton amin mitrális prolapsust állapítottak meg. Fél év múlva újra...
Szívultrahang
Kedves Doktornő (Doktor Úr)! Voltam szívultrahang vizsgálaton mert a pulzusom elég magas volt 163..Szeretném megérteni a vizsgálati eredményemet ...
Szív ultrahang
Üdvözlöm! A nagyapám éves és most volt először szívultrahangon. Mellékletben küldöm az eredményt. Pár mondatban összefoglalná, hogy mit...