Szívbetegség

Tisztelt doktor nő! Szeretném ha elmagyarázná a legutóbbi kardiológiai vizsgálat eredményét.Echocardographia:27mm-es aorta gyökben,19mm-re szép.aorta billentyű.Bal pitvar:38mm.Jobb kamra:21/31 mm.aorta asc:34mm.A mitralis billentyűk tükörképmozgást végeznek.Septum12mm, hátsó fal 12mm.Szinkron jól mozognak.EF:60%.Fs:31%.Mitralis E:0.67m/sec.A:0.85m/sec.relax zavar.Aorta billentyűn mérhető áramlási sebesség:1.53m/sec.1fokuAI.Tricuspidalis billentyűn mérhető áramlási sebesség:0.9m/sec.Számottevő TI.segmentális fali mozgászavar nem látható.Septumok folyamatosak.Számottevő haemodinamikai következménnyel járó pericardiális fludium,embóliaforrás nem látható.Kb.húsz éve vagyok kardiológiai gondozott.Szapora szívverés miatt.Évente járok szív ultrahang rá,van terheléses EKG.ami kifáradás miatt van megszakítva,24órás EKG is.Évente tôbbször van mellkasi szorító, szúró fájdalmaim.Ilyenkor a vérnyomásom is 160/100,pulzus is 100.Rendszerwsen szedem a letrox 100mikrogramm egy nap egyszer,és a metoprolol Z hexalt 25mg,egy nap egyszer.A vizsgálatok alkalmával többször jelzem hogy az alsó lábszáraim dagadnak,az idő járás változást nagyon megérzem, többször felkell keresnem az ügyeletet a mellkasi fájdalmak miatt.Kb.egy éve a vérnyomásom alsó értéke emelkedettebb.pl.140/100.Szívbetegség terén családi halmozódás van.Kérném szépen hogy magyarázza el nekem hogy mit jelent ez a lelet.Ha nincs baj a szívemnek,mitől vannak ezek a gyakori szív fájdalmak.Legutóbb szédülés, émelygés, gyengeség is társult hozzá.Az ügyeleten volt vérvétel a csillagozott értékeket írom le:CK-MB6.1 a referencia 3.6.CK:196 a referencia 145,LDH:259 a referencia,220.volt még MENTZER:18,Kardiális Troponin T :7.1.Egyébb értékek nem voltak csillagozva.Nem értem mitől vannak ezek a mellkasi fájdalmak.Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a mellkasi fájdalom témában

Kedves Kérdező! A 20 éve visszatérő mellkasi fájdalmak okát megmondani nem tudom. A mellkasban többféle dolog okozhat panaszt: reflux, vagy gerinc probléma is többek között. A fenti szív ultrahang leírás nem mutat eltérést, egy enyhe aorta billentyű áteresztésen kívül. De ez nem oka a panaszainak. A vérnyomása viszont tényleg magasabb, lehet, hogy már nem elegendő a metoprolol, egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerre is szükség van. Az ügyeleti vérvétel eredményt meg kellene kontrollálni. Koszorúér betegség kimutatására vagy kizárására még vannak vizsgáló módszerek a szív ultrahangon és terheléses EKG-n kívül is: szívizomszcintigráfia, stressz ultrahang, koszorúér CT, vagy szívkatéteres koszorúér festés. Azt, hogy esetleg melyik szükséges az Ön esetében kardiológusa tudja megmondani. Amennyiben kifejezett rosszulléttel járó mellkasi fájdalma lenne, akkor mentőt kell hívni. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. október 14., 21:28; Megválaszolva: 2020. október 20., 18:55
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Terheléses ekg
Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
Szívkatéterezés
SZÍVELÉGTELENSÉG
Szívdobogás
TANÁCS KÉRÉSE