• EKG, magas QT érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 51 éves, 180 cm magas, 100 kg súlyú, kissé stresszes, pörgős életet élő vállalkozó vagyok. Kb 20 éve van kezelt magas vérnyomás betegségem, amely gyógyszerek mellett normalizálódott. 25 év dohányzás után 3 évvel ezelőtt letettem a cigarettát, alkoholt alkalomszerűen és mértékkel fogyasztok. Háziorvosom beutalására náhány napja egy kardiológiai vizsgálaton vettem részt, amelyet mostanában jelentkező fáradékonyságra, terhelésre jelentkező enyhe légszomjra való tekintettel végeztek. Az EKG leletemen a következők szerepelnek: 8 sec, 7 ütés, sinusritmus, HR: 52 Pd: 104 ms, PQ: 126 ms, QRS 112 ms, QT: 648 ms, QTcB: 605 ms. A vizsgáló orvos szerint az echocardiografián minden teljesen rendben van, viszont a nyugalmi EKG magas QT értéke miatt konzultáljak a háziorvosommal. Ez ugyanis jelentősen megnőtt egy kb. két éve készült hasonló vizsgálaton mérthez képest. Az akkori leleten szereplő értékek: HR: 67, Pd: 98 ms, PQ: 122 ms, QRS: 110 ms, QT: 436 ms, QTcB: 161 ms. Háziorvosom kb. két hét múlva fog csak rendelni egy kerékpáros baleset miatt, a helyettes orvost nem ismerem és ő sem engem, egyébként is alig elérhető. A kérdéseim: Mennyire sürgős, hogy orvoshoz forduljak a kapott lelettel? Mi okozhatja a QT érték eltérését, illetve az eltérés okozhatja-e a fent említett panaszokat? Milyen egyéb lépéseket tehetek, hogy esetleg csökkentsem az értéket? Fontos információkat hordozhatnak talán a szedett gyógyszereim, ezek a következők: Betaloc ZOC 50 mg: 1/2 - 0 - 0 Coverex AS 5 mg/1,25mg: 1 - 0 - 0 Frontin 1 mg: 1 - 0 - 1/2 Ludea 20 mg: 1 - 0 - 0 Paroxat 20 mg: 1/2 - 0 - 0 Nootropil 1200 mg: 1 - 1 - 0

        Dr. Molnár Dóra válasza a EKG lelet témában

        Kedves Kérdező! Gratulálok az életmódi változtatásokhoz! Az jó hír, hogy szív UH nem mutat eltérést. (Az első leleten leírt QTc érték valószínűleg műtermék következménye, nem reális.) A mostani EKG-n leírt 605 ms QTc- valóban sok. Első körben azt ajánlom, hogy beszéljen a pszichiáterrel, mivel a Paroxat nyújthatja ezt az értéket. Javasolt lenne labor vizsgálat ion-szintek (Na, K, MG, Ca) meghatározására, TSH és az egyéb rutin paraméterek ellenőrzése mellett. Kontroll EKG, Holter és terheléses EKG is elvégzése is javasolt a közeljövőben. Leletek birtokában, lehet, hogy a többi gyógyszer adagját is módosítani kell majd. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. november 08., 15:51; Megválaszolva: 2019. november 10., 10:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: