• MRI problémák, ultrahang leletek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Egy több éven keresztül elhúzódó hőemelkedés miatt elég sok orvosnál jártam tavaly,míg végül kiderült,hogy a mandula gyulladása okozza. Mielőtt kiszedték volna, szív ultrahang vizsgálatokon,illetve MRI-n is voltam, melyen a következőt állapították meg a (jó leíró részeken kívűl): "A késői kontraszt felvételeken nem viabilis bal kamra izomzatot jelző eltérés igazolható alacsony jelintenzítással subepicardiálisan a basalis harmad inferior szegmentumában. A basalis harmad inferior szegmentuma és a pericardium között szálcsaképződés figyelhető meg. Az eltérések enyhe peri-myocarditisre utalnak." A kariológus erre azt mondta,hogy ha Pécsen azt mondják,hogy feküdjek be a szívklinikára akkor menjek, és lesz egy antibiotikumos kezelés. Pécsen semmit nem mondtak és több hónap után se történt semmi, csak egyműsnak dobálták a problémát.A bonyhádi orvos azt mondta,hogy innentől Pécs, a pécsi pedig azt mondta,hogy Bonyhád. Így ezzel nem történt semmi egészen a mandulaműtétig, amikor is megmutattam ezt a leletet és csináltak egy antibiotikumos kúrát. Az lenne az első kérdésem,hogy ezt kéne ellenőriztessem? Voltam azóta 2 szívultrahangon,de az az igazság,hogy ezt előtte se látták az ultrahangon csak az MRI-n. Sajnos a doktorúrnál (aki az utóbbi 2 esetben végezte az ellenőrző ultrahang vizsgálatot) nem éreztem úgy,hogy úgy igazán érdekelné,hogy épp milyen állapotban van a beteg, így öntől várnék segítséget. 2. kérdésem: Csatoltam a tegnapi ultrahang leletét. Melyen rákerült az enyhe MI mellett a TI is. Ha jól tudom nem komoly problémák, de az előző leleteken nem volt TI. Ezen kéne aggódjak? 3. kérdésem: Az ultrahang leletek időrendi sorrendjében a bal pitvar nagysága jelentős növekvést mutat az időben: 2018.04.19. : 34*38 mm 2018.11.26. : 34*52 mm 2019.06.19. : 42*61 mm Ez normális dolog? 1 év múlva lenne a következő ultrahang vizsgálat, de ha ilyen ütemben nőne tovább, akkor nem tudom, hogy az jó lenne-e. 4. kérdésem: Néha szokott fájni a mellkasom, idén volt egyszer úgy kerékpározás közben meg kellett álljak annyira. Beszélgettem ismerősökkel és a reflux mellett a szívproblémákat említették. Tegnap a doktorúr erre azt mondta: "Hogyha meggyógyult a szívburok gyulladás, akkor az nem fájhat" , ezt elég általános igazságnak éreztem,de ettől még nem tudom,hogy akkor mitől fájhat. Erre, ha esetleg tudna valamit mondani a leletek vagy személyes tapasztalatai alapján, akkor megköszönném. Egyébként maga az ultrahang vizsgáló fej nyomása miatt is fájdalmat éreztem, azt se tudom,hogy mennyire normális dolog. 5. kérdésem: Nehányszor éjjel előfordul,hogy mielőtt elalszok a bal fülemben olyan erősen hallok egy hangot ( mintha valamit ütnének a távolban),hogy nem tudok elaludni. A szívdobogásommal megegyező ütemben hallom,úgyh feltételezem,hogy azzal van kapcsolatban. A doktorúr azt mondta,hogy pihenjek többet kevesebb stressz, de nem stresszesebb azon napom,mint bármelyik másik, ez fül probléma vagy vérnyomás vagy mégis mi lehet? Előre is köszönöm a válaszait és elnézést,hogy ilyen hosszúra sikeredett és sok kérdés lett, de szeretem időben megelőzni a problémákat és nincs kihez fordulni a környéken. Köszönöm még egyszer! Tisztelettel: sgyula

        Dr. Molnár Dóra válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves Kérdező! A szív dinamikus szerv, ezért a leletek között normál esetben is lehet kis különbség a különböző időpontokban történt vizsgálatnál. A válaszok sorban. 1. Ha már nincs panasz és jó a szív ultrahang lelet akkor nem indokolt szív MR 2. A tricuspidalis billentyű legtöbbször átereszt kicsit, enyhe áteresztésnek valóban nincs jelentősége. 3. A bal pitvar tényleg nagyobb lett, érdemes lenne más módszerrel is mérni-mert a fenti mérési technika jellegéből adódóan nem mindig pontos. 4. Az ultrahang vizsgáló fej okozta intenzívebb fájdalom legtöbbször a borda-szegycsont közti izület gyulladására is utalhat. Ez akár a többi panaszt is magyarázhatja. Általában nem fáj semennyire a vizsgálat 5. Okozhatja a panaszt magasabb vérnyomás is, ennek kiderítéséhez célszerű lenne megmérni. Egyebekben fülészeti vizsgálat javasolt, helyi oka is lehet a tünetnek. Pontosabb válaszok érdekében szakorvosi konzultáció, szükség esetén bizonyos vizsgálatok ismétlése javasolt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 20., 16:59; Megválaszolva: 2019. június 24., 22:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: