P hullám és egyebek

Jó napot kívánok! Korábban már küldtem Önnek negatív P hullámmal kapcsolatos kérdésemet. Azóta voltam kardiológián, ahol ismét csináltak EKG-t, ami most több számomra fura dolgot mutatott. Több elvezetésben is leírták, hogy negatív P hullámok vannak, amik pár héttel korábban állítólag pozitívak voltak. Pl. a II-es és III-as elvezetésben negatív lett az előző pozitív, I-es elvezetésben, mintha nem is lehetne látni., De pl. V4-V5-V6 elvezetésben is mintha hol pozitív hol negatív lenne, valamint más elvezetésnél is az látszik, mintha mindig más-más lenne, pozitív-negatív (a fotón a legalsó elvezetések), sőt van ahol nem is látni. Nagyon aggódom, az orvos a következőt írta a papírra és nyugtatni próbált. Az alsó EKG alapján (a többit nem nézte sajnos): sinus coronarius ritmus, felkapott ST-k, csúcsos, pozitív T-k. Érdeklődni szeretnék, hogy akkor valóban ilyen sinus ">sinus coronarius ritmusom van? S ez mitől alakulhatott ki ha 2009-ben még "normális" volt? Sajnos utánaolvastam mindenféle ingerületelvezetési zavarnak és vándorló ingerképzéstől kezdve sok mindennek a témában, amit tudom nem kellett volna., De nagyon aggódom, hogy miért vannak ezek a változások, s hogy veszélyesek-e, valóban semmi egyebet nem kell tennem s élhetem az életem? Nagyon aggaszt, hogy mindig mást mutat az EKG, s hogy mitől van ez. Igazából mire a kardiológiára jutottam 3 orvos is látta az EKG-kat, de mindegyik másképp írta le, más-más elvezetésekben láttak pozitív negatív P hullámokat. Köszönöm, remélem a csatolmány most elsőre átmegy, múltkor másodszorra sikerült. Köszönöm.

Dr. Molnár Dóra válasza EKG témában

Kedves Kérdező, átjöttek a felvételek. Valóban többféle P hullám figyelhető meg a felvételeken. A szervezetünk bonyolult, kisebb eltérések az átlagtól (ingerképzés helye) - nem feltétlenül jelentenek kezelést igénylő betegséget. A további teendők elbírálásra egy fontos kérdés van: van-e panasz? Amennyiben nincs panasz, és nincs különösebb eltérés a szívultrahang és terheléses EKG vizsgálat során akkor nincs teendő valószínűleg. Ha panaszos- ritmuszavar érzése - akkor a legjobb lenne egy, az Önhöz közeli, orvosi egyetem ritmusambulanciájára elmenni a további teendők megbeszélésre. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Megválaszolva: 2016. május 01.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Negatív T hullám az EKG-n
III-ban neg T
Tisztelt Doktornő. 2 éve vannak mellkasi panaszaim, mellkasi nyomás mintha a szívem kihagyna és egy nagyot ütne. Ezekkel a tünetekkel voltam év elején orvosnál...
Mobil EKG ajánlás
Férfi 32 éves 193cm 106kg. Ismert betegségeim Pánikbetegség: Sertadepi 2x50mg Tachycardia Nebivovol 0,25mg Colitis Ulcerosa: Pentasa 2g, Cortiement 9mg...
EKG kiegészítő szakvélemény
Tisztelt Doktornő! Az alábbi EKG lelet készült, ami alapján a háziorvosom szívritmus szabályzót írt fel. Szeretném ezt a leleltet egy kardiológusnak is...
Infaktus gyanú?
Tisztelt Doktornő! 33 éves férfi vagyok. 2 éve mellkasi fájdalom miatt mentő vitt el az SBO-ra. Ott nem találtak semmit, túlhajszoltság, stressz,...
EKG felvétel értelmezése
Tisztelt Doktornő! A csatolt felvételen látható valami baj? Mi az a j pont emelkedés? Valahol azt olvastam, hogy hirtelen szívhalál lehet a vége.