közeljövő

Évek óta pacemakerrel élő idős ismerősöm (egy éve Syncumar kezelést is kap) 2015. októberi pacemaker felülvizsgálatán a következőket állapították meg: PM vezérelt ütések száma 87% A következő kontorllra idén márciusban, tehát nem egésszel fél évet köetően került sor, PM vezérelt ütések száma: 93% A következő felülvizsgálat egy év múlva esedékes. A következőket szeretném megkérdezni: mi történik, ha ez az arány tovább növekszik? Vagyis élhet még úgy is, ha 100%-ban a pacemaker vezérli a szívdobbanásokat? Meddig tudja a pacemaker életben tartani? Illetve kicsit ijesztőnek tűnik a számomra, hogy legutóbb még 5 hónap után visszahívták újabb ellenőrzésre (és előre megkapta a pontos időpontot, hogy mikor kell menjen) , most viszont csak 1 év múlva hívták vissza (és azt írták a papírra, h előzetes egyeztetés alapján, vagyis most nem adtak előre időpontot) ... Vajon miért nem akarják megint fél év múlva látni? Köszönettel, Kati

Dr. Molnár Dóra válasza pacemaker témában

Kedves Kérdező, 100%-os pacemaker vezérlésű szívműködéssel is lehet élni, ne aggódjon. A pacemaker-telep még évekig nem fog kimerülni, ezért ennek ellenőrzése elég évente. Lehet, hogy a beteg állapota miatt hívták előzőleg korábban vissza ellenőrzésre, nem a műszer miatt. Egy évre azért nem adtak időpontot, mert a doktor nem biztos, hogy tudja előre, hogy mikor akar szabadságra, vagy továbbképzésre menni ilyen időtávlatban. Tehát emiatt nem kell aggódni. A háziorvos a szokásos ellenőrzéseket- vérvétel, vérnyomás ellenőrzés elvégezheti, szükség esetén a területileg illetékes kardiológián is kérhet tanácsot. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. április 04., 14:00 ;Megválaszolva: 2016. április 06., 19:45
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bluetooth fülhallgató és pacemaker
Az édesanyám 3 éve kapott pacemakert (78 éves) , a kérdésem az, hogy van-e bármilyen kockázata annak, ha fülhallgatót használ TV nézéshez akár...
Pacemaker elektróda törés
Tisztelt Doktornő! 14 éve van pacemakerem, egész idáig teljesen probléma mentesen. 4 éve volt telepcsere, pár nappal ezelőttig minden rendben volt....
Pacemacer
6 éves a készülékem, nov. 9-re írtak ki csere műtétre. A tegnapi vizsgálat szerint 2 %-os a készülék akkumulátora. Novemberig ki fogja bírni, hisz...
Pacemaker és az infrasugárzás
Tisztelt Szakértő! Édesanyámnak pacemaker van beültetve. Érdeklődni szeretnék, hogy infra sugárzást kibocsátó fűtő berendezést használhat-e?...
Szívritmuszavar és pacemaker
Tisztelt Doktornő! Pluszütések miatt 24órás EKG raktak fel, az eredmények magában nem lenének rosszak de hajnali 4, 18-kor volt egy 8 másodperces...